Libro Kalsarikänni

Kalsarikänni – En finsk guide till ett bra liv

Kalsarikänni (kalsongfylla) är en bok som publicerades av Miska Rantanen år 2018 och som hittills har översatts till 13 olika språk. Invigningen av den spanska översättningen av boken hölls i december 2018 på Finlandsinstitutet i Madrid,

Kalsarikänni är en livsstilsguide skriven i form av en parodi. Boken är byggd kring temat kalsongfylla men vilar inte bara på ett skämt. Rantanen har kunnat knippa ihop omfattande kunskaper om Finland från historia till nutid runt samma huvudtema. Till stöd för berättelsen lyfter han upp statistisk information relaterad till Finland. Tack vare författarens humoristiska och flytande berättelsestil blir läsaren inte uttråkad av statistiken och läsarens kunskap om Finland förbättras obemärkt.

I boken avslöjar Rantanen orsakerna som ledde till utvecklingen av traditionen av kalsongfylla. Som en faktor citerar han långa avstånd och bristen på en Medelhavslig restaurangkultur. I Finland i avlägsna områden avståndet till grannen eller till närmaste – eller kanske den enda – baren i byn är av annan klass än i Madrid. Där räcker det att gå ut på gatan.Berättelser från olika åldrade finländare i slutet av boken är ett trevligt konkret tillägg till berättelsen.

Du hittar den spanska översättningen av Kalsarikänni i institutets bibliotek. Välkommen att besöka biblioteket så snart våra dörrar öppnas!

Du kan börja ta dig till Kalsarikänni -mod genom att lyssna på spellistan för kalsongfyllakvällen gjord av Miska Rantanen på Spotify. Nedan hittar du hans drinkrekommendationer för varje låt!

Celine Dion: All by myself
Ett glas väl kyld cava

Miles Davis: ’Round About Midnight
Gimlet med samma recept som i Raymond Chandlers roman Långt farväl: halva glaset fylls med Gin och resten med Rose’s lime juice

Jeanette: Porque te vas
Sangria-kanna med mycket kanel hällt i kannan

Petula Clark: Downtown
Pimm’s & Lemonade (1 del Pimm’s No 1 -dryck, 3 delar citronlimonad, gurka, apelsiner, jordgubbar eller hallon, fräscht mint, is)

Hurriganes: Mister X
Ett starkt finskt lageröl direkt från burken. Gör inget om det är värmt.

Incredible Bongo Band: Apache
Gin tonic med mycket is

Ramones: Blitzkrieg bop
Brooklyn Brewery Ipa när man bildar på fyllan medans man tittar på en boboll-match

LCD Soundsystems: Someone Great
Margarita – tillåtet att dansa framför spegeln

Leevi and the Leavings: Teuvo, maanteiden kuningas
Bananwhiskycola (2 cl bananlikör, 2 cl billigt whisky, resten cola, is)

Olavi Virta: Hopeinen kuu
Fyra centiliter brännvin från tandborstemuggen från ett dåligt hotell.