Libro Kalsarikänni

Kalsarikänni – Suomalainen opas hyvään elämään

Uutuudet

Kalsarikänni on Miska Rantasen vuonna 2018 ilmestynyt teos, joka on tähän mennessä käännetty 13 kielelle. Teoksen espanjalaisen käännöksen julkistamistilaisuus pidettiin joulukuussa 2018 instituutissa.

Kalsarikänni on parodisella otteella kirjoitettu elämäntaito-opas. Teos rakentuu kalsakänniteeman ympärille, mutta ei jää yhden vitsin varaan. Rantanen on saanut nivottua kantavan teeman ympärille laajasti Suomi-tietoutta historiasta nykypäivään. Kerronnan tueksi hän nostaa esille Suomeen liittyvää tilastotietoa. Kirjailijan humoristisen ja soljuvan kerrontatavan ansiosta edes statistiikka ei saa ikävystymään ja Suomi-tietämys kohenee teosta lukiessa huomaamatta.

Rantanen avaa kirjassa monipuolisesti kalsarikännitradition kehittymiseen johtaneita syitä. Yhtenä tekijänä hän mainitsee pitkät välimatkat ja välimerellisen ravintolakulttuurin puuttumisen. Suomessa syrjäseuduilla matka naapuriin tai lähimpään – ja mahdollisesti kylän ainoaan – baariin on toista luokkaa kuin Madridissa, jossa riittää, että astuu ulos kadulle. Eri-ikäisten suomalaisten kertomukset kalsarikännikokemuksistaan lukujen päätteeksi ovat mukava konkreettinen lisä kerrontaan.

Kalsarikänni-teoksen espanjankielisen käännöksen löydät instituutin kirjastosta. Tervetuloa vierailemaan kirjastossa heti oviemme avauduttua!

Kalsarikännitunnelmaan voit virittäytyä kuuntelemalla Spotifysta Miska Rantasen tekemän kalsarikänni-illan soittolistan. Alta löydät hänen drinkkisuosituksensa kullekin kappaleelle!

Celine Dion: All by myself
Hyvin jäähdytetty cava lasista

Miles Davis: ’Round About Midnight
Gimlet samalla reseptillä kuin Raymond Chandlerin romaanissa Pitkät jäähyväiset: puolet giniä ja puolet Rose’s lime juicea

Jeanette: Porque te vas
Sangria-kannu, jonka pinnalle on ripoteltu kosolti kanelia

Petula Clark: Downtown
Pimm’s & Lemonade (1 osa Pimm’s No 1 -juomaa, 3 osaa sitruunalimonadia, kurkkua, appelsiineja, mansikoita tai vadelmia, tuoretta minttua, jäitä)

Hurriganes: Mister X
Vahva suomalainen lagerolut suoraan tölkistä. Saa olla vähän lämmintäkin

Incredible Bongo Band: Apache
Gin tonic, runsailla jäillä

Ramones: Blitzkrieg bop
Brooklyn Brewery Ipa ottaessa pohjia ennen baseball-ottelua

LCD Soundsystems: Someone Great
Margarita – saa tanssia vaikka peilin edessä

Leevi and the Leavings: Teuvo, maanteiden kuningas
Banaaniviskikola (2 cl banaanilikööriä, 2 cl halpaa viskiä, loput colaa, jäitä)

Olavi Virta: Hopeinen kuu
Neljä senttilitraa jaloviinaa kehnon hotellihuoneen hammasmukista