MEXIKO – Hypnopompa textilier

Hypnopompic_MexicoKustaa Saksis surrealistiska textilutställning Hypnopompic visas vid designmuseet MUMEDI i Mexiko mellan den 26 maj till den 26 juni 2015. Utställningen är ett samarbete mellan Finlandsinstitutet, Finlands ambassad i Mexiko samt undervisnings- och kulturministeriet.  Konstnären är på plats för att öppna utställningen och Finlands president Sauli Niinistö som är på statsbesök i Mexiko närvarar vid vernissagen.

Utställningen består av textilier i Jacquardteknik gjorda med angoraull, alpackaull och akrylfiber. Verken är abstrakta landskap där vilda färger och bilder skapar mångfacetterade surrealistiska och psykedeliska världar. Hans kompositioner skiljer sig på så sätt från det traditionella finländska bildlandskapet.

Namnet Hypnopompic hänvisar till ett slags hallucinationer som uppkommer i samband med att delar av hjärnan fortfarande befinner sig i REM-sömn även om man är vaken. Fakta och fiktion blandas ihop och att man drömmer vaken. När det här händer kan man t.ex. varsebli varelser eller djur som spindlar, apor eller insekter.

Kustaa Saksi (1975-) bor och arbetar i Amsterdam. Vid sidan om sin konstnärsbana är Saksi även grafisk designer och han har vunnit priser både utomlands och i hemlandet. Han har jobbat med märken som Nike, Levi´s och Diesel samt samarbetat med Issey Miyake, Lacoste, New York Times, Playboy och Wallpaper. Hypnopompic visades även under den internationella konstmässan ARCOmadrid 2014 där Finland var temaland.

Kustaa Saksi: Hypnopompic
26.5–25.6.2015
Må-sö kl. 11–20
Museo Mexicano del Diseño MUMEDI
Av. Francisco I. Madero No. 74
Colonia Centro, México D.F. 06000

Foto: MUMEDI och Finlands ambassad i Mexiko

[gdl_gallery title=”kustaa-saksi-mexico” width=”215″ height=”140″ ]