MEKSIKO – Hypnopompinen Meksiko

madridfi

Hypnopompic_MexicoSuomen Madridin-instituutti vie Kustaa Saksin surrealistisen tekstiilitaiteen näyttelyn Hypnopompic Meksikoon yhdessä Suomen Meksikon suurlähetystön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Näyttely järjestetään design-museo MUMEDIn tiloissa 26.5.-25.6, ja Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio  kunnioittavat tilaisuutta läsnäolollaan Niinistön Meksikon valtiovierailun yhteydessä. Kustaa Saksi saapuu itse paikalle ensimmäisiksi päiviksi avaamaan näyttelyn sekä esittelemään teoksiaan.

Näyttely koostuu ainutlaatuisista surrealistisista seinävaatteista, jotka on luotu Jacquardin kutomakonetekniikkaa hyväksi käyttäen. Tekstiileissä on käytetty angoravillaa, alpakan villaa sekä synteettisiä materiaaleja kuten fosfaattia ja metalliakryyliä. Teokset ovat kuin abstrakteja maisemia, jotka villejä kuvia ja värejä hyväksi käyttäen luovat mitä moninaisimpia psykedeelisiä maailmoja. Sommitelma poikkeaa huomattavasti perinteisen suomalaisen taiteen kuvamaisemasta.

Nimi Hypnopompic viittaa jo itsessään siihen, mitä näyttelyltä voi odottaa – se viittaa unenomaiseen olotilaan, jolle ominaista ovat aistiharhat sekä faktan ja fiktion sekoittuminen. Se on poikkeuksellinen tietoisuuden tila, jossa kokija saattaa tuntea tai nähdä olentoja ja eläimiä kuten hämähäkkejä, apinoita tai hyönteisiä.

Kustaa Saksi (1975-) asuu ja työskentelee Amsterdamissa. Taiteellisen tuotantonsa lisäksi hänet tunnetaan graafisena suunnittelijana, ja hänet onkin palkittu useaan otteeseen niin Suomessa kuin ulkomailla. Taiteilija on tehnyt yhteistyötä tunnettujen merkkien kuten Niken, Levi´s:in ja Dieselin kanssa sekä osallistunut Issey Miyaken, Lacosten, New York Timesin, Playboyn ja Wallpaperin projekteihin. Vuonna 2014 Hypnopompic valittiin edustamaan suomalaista taidetta ARCOmadrid-taidetapahtumaan, jossa Suomi oli kutsuvierasmaana.

Hypnopompic
Kustaa Saksi
26.5-25.6.2015
ma– su, klo 11-20
Museo Mexicano del Diseño MUMEDI
Av. Francisco I. Madero No. 74
Colonia Centro, México D.F. 06000

Kuvia: MUMEDI ja Suomen Suurlähetystö Meksikossa

[gdl_gallery title=”kustaa-saksi-mexico” width=”215″ height=”140″ ]
Valikko