Finländsk illustration – gammalt och nytt

Martta Wendelin3
Martta Wendelin

I Finland har vi en stark illustrationstradition. Färgrika, vackra och lekfulla illustrationer har glatt generationer av finländare. Illustratörer har arbetat under olika epoker och haft sin egen tydliga stil, samtidigt har även vissa teman alltid legat nära hjärtat.  Här under presenterar vi fem olika illustratörer från olika tidsperioder.

Martta Wendelin (1893–1986) var Eero Järnefelts student vid Helsingfors universitet i början av 1900-talet. Hennes stil förändrades flera gånger under karriären men Wenelin behöll ändå samma lekfulla sätt att beskriva barndomen. Hon är mest känd för sina teckningar med olika lantbruksdjur, där årstidsväxlingar dikterar hur människor lever. Förutom böcker och tidningar har Wendelin främst illustrerat vykort och hennes julkort säljs än i dag.

En annan samtida illustratör var Rudolf Koivu (1890–1946) vars rika fantasi skapade en magisk värld som lämnat avtryck i den finländska illustrationshistorien. Koivu var en stillsam person som levde för sin konst och fokuserade all sin energi på att fånga fantasi på papper, bl.a. därför bildade han aldrig familj. Koivu älskade att leka med konturer, ljus och skugga och skapade fantastiska färgrika fantasivärldar. Hans idylliska julmotiv med tomtar och rödkindade barn publicerades i flera tidningar och har påverkat finländarnas bild av julen.

En representant för efterföljande generation är Pekka Vuori (1935–). Han har under sin långa karriär som spänner över drygt ett halvt sekel hunnit illustrera barnböcker, frimärken, tidningsartiklar och grundlagen. Hans illustrationer har även blivit kända i samband med att de publicerats i Helsingin Sanomat. De böcker han skrivit och illustrerat har översatts till flera språk och Korvatunturi – Tarinoita Joulupukin valtakunnasta har hjälpt till att cementera Korvatunturi som jultomtens hemtrakter. 1988 tilldelades han statens litteraturpris.

En av Finland mest kända nutida författare och illustratörer är utan tvekan Mauri Kunnas (1950–). Flera generationer har fått ta del av hans berättelser och för många hör t.ex. böckerna i Jyckeberga-serien barndomen till. Hans sagor med julteman är populära världen över och har översatts till 33 språk och utkommit i 36 länder. I hans illustrationer finns mycket klara färger samt roliga och fiffiga detaljer där varje sida innehåller en massa detaljer för läsaren att utforska.

Aimo ja Unto Linda Bondestam
Minna Lindebergs Allan och Udo

Makarna Aino Havukainen (1968–) och Sami Toivonen (1970–) är mest kända för de populära barnböckerna om bröderna Sixten och Blixten. Illustratörerna har gett bröderna stora huvuden och småleenden och böckernas humoristiska, modiga och färgrika framställning delar åsikter. Havukainen och Toivanen illustrerade även under flera år böckerna om Risto Rappare och har bl.a. vunnit Finlandia Junior-priset 2007.

Linda Bondestam (1970–) har under de senaste åren haft framgång med sin personliga stil och har blivit en av sin generations mest betydelsefulla illustratörer. Hon kombinerar olika stilar och metoder och slutresultat blir både innovativt och humoristiskt och för tankarna till bilder från 1960- och 1970-talet. Bondestam har illustrerat Ulf Starks Diktatorn, Minna Lindebergs Allan och Udo samt ett flertal av Sinikka och Tiina Noppolas barnböcker.

En ny generation illustratörer söker sin plats i vår föränderliga värld, och julteman är inte längre lika i ropet, men spår från deras föregångare kan ännu skönjas i färgerna och konturerna. Och i humorn.