Aleksi Ranta – född till rörelse

Aleksi Ranta © Momentum Producties
Aleksi Ranta © Momentum Producties

Som liten drömde 19-åriga Aleksi Ranta om att flyga. Efter att ha testat på olika kampsporter och trampolin bestämde sig Aleksi för att börja med martial arts tricking. Numera utmanar han tyngdkraften med sina volter och flips. I juni kommer Aleksi till Madrid för att delta i Mulafest på inbjudan av Finlandsinstitutet, Finlands ambassad och Madrids parkourförening.

Många känner inte till tricking. Vad går det ut på egentligen? Finns det många utövare?

Det stämmer att tricking inte är nått som folk vet särskilt mycket om. Många vet faktiskt inget alls. Det är en sport med väldigt fria former, en fysisk och artistisk gren som kan utövas var som helst på ett platt underlag som gräsmattan, gymmet eller på asfalt. Vi gör kombinationer med flips, kicks, volter och twists. Det finns få regler så det är en verkligt kreativ gren. Så här brukar jag svara på frågan vad min hobby är. En dag hoppas jag att jag inte ska behöva förklara utan att alla vet vad tricking är. Jag vet inte exakt hur många aktiva det finns men den största Facebook-gruppen har 20 000 medlemmar vilket betyder att det finns tusentals utövare över hela världen.

Hur hittade du grenen?

Det känns som att jag p.g.a. min natur hela tiden har dragits till grenen. När jag var 4 år ville jag flyga och jag satte plastpåsar på händerna och sprang omkring och viftade på mina ”vingar”. Jag hoppade också på soffan och överallt och till slut anmälde mina föräldrar mig till taekwondo så att jag skulle bli av med all överloppsenergi. Taekwondo var en bra början. Jag hoppade också trampolin vilket lärde mig kroppskontroll. Allt började med att jag som 15-åring för första gången såg videor om tricking på YouTube. Jag ville kunna göra samma trick som australiensiske Scott Skelton och finländske Veli-Matti Saarela. Jag läste under sommaren allt jag kunde komma över om tricking på nätet och hittade i samma veva trikkaus.com. Via sajten hittade jag till Nääshalli i Tammerfors där jag kunde träna med andra utövare.

Man ser i dina videor att det är en krävande sport. Hur mycket måste man träna?

Det är en väldigt krävande gren men du får också ut en massa av att hålla på med tricking. Just för att det är så fritt orkar man träna. Vanligtvis tränar jag tre gånger i veckan men ibland varje dag just för jag är så motiverad och hela tiden vill utvecklas.

Tricking kräver bra kroppskontroll. Vilka färdigheter behövs?

Du behöver ha bra kondition och veta dina egna fysiska gränser. Det viktigaste är ändå att du är motiverad och brinner för sporten.

Är det svårt att utöva tricking? Vilka träningsmöjligheter finns det i Finland?

Det kan vara svårt och frustrerande som nybörjare eftersom tricken kräver mycket. Men om du är motiverad och viljan finns börjar saker och ting gå framåt ganska fort efter de första oviga och skrämmande volterna. Runtom i Finland har de flesta salar mjuk golv vilket är det bästa träningsunderlaget. Tricking tränar man bäst på samma ställen som gymnaster så det är viktigt att man kommer bra överens sinsemellan. Just därför är det viktigt att grenen blir mer känd, då får vi lättare bra ställen att träna på.

Vad är det bästa med tricking? Vad har det betytt för dig?

Jag gillar så många saker med grenen att jag inte ens kan räkna upp alla. Den bästa känslan får man när man sätter ett trick som man övat på länge. Då känns det som att man kan göra vad som helst.

Du är på väg till Mulafest. Har du varit med på liknade evenemang tidigare i utlandet? Vilka förväntningar har du?

Jag har varit på liknande tillställningar tidigare i Holland, Norge och Tyskland men där har det bara gällt tricking. Det ska därför bli jättekul med ett så här stort evenemang där olika utövare möts. Det bästa med att resa är att du möter människor från hela världen. Det är kul att höra om folks olika bakgrund och om tricking i andra länder. Jag är säker på att det blir hur kul som helst i Madrid. Jag kan knappt bärga mig!