Fyra finska filmer från 1950-talet

Utbudet i Finlandsinstitutets bibliotek har utvidgats med finska filmklassiker från femtiotalet. Den tredje delen i serien Det bästa av finländsk film innehåller fyra filmer, komedier och drama, med anknytning till finländsk historia. Under sina första trettio år producerade Suomen Filmiteollisuus (grundad 1933) nästan 240 långfilmer, en betydande siffra, särskilt med tanke på krigstiden och den tidens historiska vändpunkter. Teman som filmer från denna tid behandlar är bland annat krig, omöjlig kärlek och vardagen i finska arbetarförhållanden.

Musta rakkaus (Svart kärlek, 1957) är en kärlekshistoria som utspelar sig i en typisk arbetarfamilj. Filmen är baserad på Väinö Linnas roman med samma titel.

Herra sotaministeri (Herr krigsminister, 1957) är en krigshistorisk film, där Kalle (Pentti Siimes) lär känna dottern till en betydande politiker.

Thrillern Verta käsissämme (Blod på våra händer, 1958) är en film baserad på Mika Waltaris kortroman Ei koskaan huomispäivää (Ingen morgondag, 1944) och berättar om Jussi och Elina och deras kärleksförhållande. I rollerna är de kända Elina Pohjanpää och Tauno Palo.

Vatsa sisään, rinta ulos! (In med magen, ut med bröstet!, 1959) är en hejdlös komedi om kaptenen Rouda (Helge Herala), som är rädd för kvinnor, som placeras ut till ett internat för flickor.

Välkomna till biblioteket för att låna guldkorn ur det finska filmarkivet!

Meny