Hägring 38 – Espejismo 38

westo-espejismo-38Biblioteket i Finlandsinstitutet i Madrid har kompletterats av Kjell Westös roman Hägring 38 (2013), översatt till spanska av Carmen Montes Cano och publicerad i år av Nórdica. Detta litterära verk vann år 2014 Nordiska rådets litteraturpris och var under sitt publikationsår också en kandidat till Finlandiapriset.

Hägring 38 är baserad i Helsingfors år 1938. Romanens ena huvudperson är Claes Thune, en nyligen frånskild advokat, som anlitar Matilda Wiik som sin sekreterare. Thune är en borgerlig finlandssvensk, vars höjdpunkt i veckan är Onsdagsklubben, som är grundad av hans vänner från samma samhällsklass. Fru Wiik kommer däremot från en finlandssvensk arbetarklass, och när Onsdagsklubben möts på Thunes kontor dyker spöken från hans förflutna upp. Romanen behandlar smärtsamma och omöjliga möten mellan två samhällsklasser.

Westö debuterade år 1986 med diktsamlingen Tango Orange, andra kända verk är Drakarna över Helsingfors, Där vi en gång gått och Lang. Westö har varit kandidat för Finlandiapriset fem gånger, och år 2008 tilldelades han Pro Finlandia-medaljen.

Välkomna att utforska bibliotekets nyheter!