Fátima Boix, en klarinettist med spanskt sound i Lahtis

Musiken är ett universellt språk och ett ämne som uppmuntrar till utbyte. Ett exempel är Fátima Boix, en spansk klarinettist född i din lilla byn Agost i Alicante, som jobbar för den prestigefyllda stadsorkestern i Lahtis. För närvarande är hon den enda spansktalande musikern i orkestern. Hon bor i Helsingfors, men tar tåget till Lahtis varje dag för att öva med orkestern.

Var studerade du och hur hamnade du i Finland?
Jag började spela klarinett i musikskolan (Sociedad Filarmónica de Agost) i min hemby Agost. Senare genomförde jag mina yrkesstudier i Alicante och mina fortsättningsstudier i Murcia. År 2009 flyttade jag till Finland som utbyteselev genom Erasmusutbytet och det var där allt började. Följande år blev jag antagen till Sibeliusakademin i Helsingfors, varifrån jag blev färdig magister i december 2016. Jag har alltså varit i Finland ända sedan 2009….Från och med januari 2017 innehar jag ett vikariat vid Lahtis symfoniorkester som co-ledare för klarinett och solist på klarinett i e-dur, där jag genom några provspelningar ifjol säkrade en plats.

Vad tycker din by om att du varit i Finland i så många år?
Det är en by med omkring 5000 invånare, med två orkestrar där alla känner varandra och det finns en lång tradition av blåsinstrumentsmusik. Många goda musiker har startat där och arbetar idag i andra regioner i Spanien och utomlands. Min familj och vänner är stolta över mig och stöder mig i min karriär, även om mitt arbete hindrar oss från att träffas ofta.

Hur är det att spela med symfoniorkestern i Lahtis? Finns det skillnader och likheter till spanska orkestrar?
Jag har utvecklat min professionella karriär främst i Finland, så jag kan inte uttala mig om de spanska orkestrarna. Symfoniorkestern i Lahtis är, enligt mig, en av de bästa i Finland och auditoriet har definitivt den bästa ackustiken för mig. Det är en lyx att få spela där. Under mitt första studieår i Finland lyssnade jag på orkestern nästan varje vecka och lärde mig mycket. Nu när jag arbetar där kan jag konstatera att musikerna och den övriga personalen är väldigt trevliga och att det råder en mycket familjär och avslappnad stämning vid orkestern, samtidigt som stämningen även är respektfull och professionell.

Har du spelat spansk musik med orkestern i Lahtis?
Fram tills nu har vi inte spelat någon spansk musik, men det vore väldigt roligt! Sjäkvklart Falla, Granados, Turina….jag skulle även tycka om att spela modern spansk musik, så som till exempel Sánchez Verdú.

Har du någon favoritkompositör eller verk från Finland?
Det finns många. J. Tiensuu, E. P. Salonen, K. Saariaho; jag skulle vara speciellt intresserad av att spela koncerten för klarinett med Kari Kriikku som solist.

Vad har du för framtidsplaner?
Jag kommer att arbeta vid Lahtis symfoniorkester till december 2017 och min plan är att fortsätta förbereda mig och provspela för symfoniorkestrar, tills jag får en permanent plats, om möjligt, som klarinettist i e-dur, min favorit. Det är ett instrument som traditionellt sett kopplas samman med orkestern, varför jag drömmer om att skapa en roll för instrumentet som soloinstrument, genom att till exempel samarbeta med aktuella kompositörer för att utöka instrumentets repertoar. Mitt senaste samarbete genofördes under förra sommaren, då jag gav ut en orkesterversion av koncerten för piccolo klarinett av William Neil i Santa Barbara, Kalifornien.

Meny