En unik bokhandel i Lissabon

Leena MarjolaLeena Marjola från södra Finland tröttnade på de långa arbetsdagarna och den ständigt närvarande stressen, och beslöt sig 2010 för att flytta utomlands. Den första utlandsetappen var miljonstaden London, som snart byttes ut mot charmiga Lissabon. Nu har Leena haft sin egen bokhandel Bookshop Bivar i Lissabon i redan över två år.

Hur hamnade du i Lissabon?
Jag besökte Lissabon för första gången dryga fem år sedan och det kändes nästan genast som om jag hade kommit hem. Jag blev förtjust i människorna och i kaffekulturen, i staden och i ljuset. Lissabon var med sin slitna stadsbild, sina små gränder, sina caféer och med sina kortspelande gubbar i parken som ett paradis där man fick lov att gå sysslolös. Man fick bara sitta på parkbänken och fundera på världens gång och dra in doften av jakarandan. Se hur förbipasserande människor råkade på bekanta och stannade upp för att småprata. Det finns ingen brådska, det finns alltid tid för sin medmänniska. Här måste medges att det inte är riktigt så idylliskt ändå, men så kändes det – och så känns det fortfarande vissa dagar. Och därmed ökades den första vintern till nästan fem år.

Varifrån kom idén för en bokhandel i Portugal?
Jag har alltid varit en ivrig läsare och, som många andra bokfantaster, hade jag redan som liten drömt om att jobba med böcker. Av ett skäl eller annat drevs jag in i andra typer av arbete, men någonstans i bakhuvudet förblev den här drömmen. Då jag var hemmastadd i Lissabon började jag systematiskt besöka lokala bokhandlar. Min förvåning – och besvikelse – var stor då jag inte hittade många engelskspråkiga böcker i second hand-bokhandlarna. Jag hittade en del nya böcker, men anmärkningsvärt mycket färre än i Helsingfors. Och medan man givetvis kan beställa böcker på nätet är det inte samma sak som att undersöka en riktig bokhandels utbud. Jag gick ofta till de portugisiska bokhandlarna för att utforska hyllorna trots att jag inte kunde språket tillräckligt bra för att läsa böcker på portugisiska. Jag gick till dessa bokhandlar för att helt enkelt få vara omgiven av böcker. Och på så sätt förstärktes tanken att det här ju var det jag alltid velat göra: vara omgiven av böcker från morgon till kväll. Och därmed, efter att ha funderat på saken och utrett det praktiska, bestämde jag mig för att jag ju måste pröva på det här.

Vad är businessidén bakom din bokhandel?
För mig var det viktigt att grunda en bokhandel som jag själv skulle vilja besöka. En bokhandel, där det centrala inte är den ekonomiska produktiviteten och där ingen trugar på dig inköp. Där man hjälper om det behövs, men där man även får undersöka böcker ifred eller sitta på den röda soffan och läsa början på boken. Därifrån man kan gå utan att ha köpt något och utan att få dåligt samvete för det. Där musiken inte dånar så att man inte hör sina egna tankar eller så att man inte kan tala med kunderna. Där man alltid träffar trevliga, intressanta människor – bokmänniskor är ju alltid trevliga. Idén bakom bokhandeln är alltså att ha en helt normal bokhandel för begagnade böcker – jag skaffar och säljer dem. En del av kunderna erbjuder sina egna böcker i utbyte mot en annan. Med begagnade böcker menar jag alltså sådana böcker som faktiskt läses hemma eller på vägen till jobbet, böcker som bekymmerslöst kan tas med till stranden eller till parken. Min nisch i Lissabon är att jag inte har en enda bok på portugisiska – alla böcker till salu är på engelska. Jag tar även finskspråkiga böcker med mig från Finland och jag har även fått bokdonationer från finländare bosatta här. Dessa böcker är däremot inte till salu, utan lånas ut gratis till invånarna. Utöver bokförsäljning ordnar jag litterära evenemang på engelska: författarkvällar, bokcirklar. Bokcirkeln som påbörjades förra våren samlas en gång i månaden, den andra gruppen för litteratur träffas sporadiskt regelbundet.

Hurdan kundkrets har du?
Min målgrupp är läsare bosatta här, framom turister. Största delen av mina kunder är portugiser, men hit hittar även personer från andra länder. På sommaren har det synts till fler turister, om vintern en del långtidsresenärer så som australiensare och kanadensare. Åldersgruppen är bred. Jag har sålt böcker såväl till 80-åriga portugisiska tanter som amerikanska småpojkar.

Hurdana framtidsplaner har du för din bokhandel? Hur ser böckers framtid ut?
Tillsvidare har jag inte större ändringar i sikte. Vi fortsätter på samma linje tills förnyelse behövs. Utbudet på böcker strävar jag kontinuerligt efter att utveckla då jag hittar nya inköpsställen. Man måste såklart alltid hålla ögon och öron öppna, böckernas värld genomgår en stor omvälvning. Enligt nyheterna minskar försäljningen av böcker överallt och även från Finland hörs bekymrade röster att ungdomar inte längre läser. Jag tror ändå starkt på att läsande människor inte försvinner och att den traditionella pappersboken kommer att finnas även i framtiden. Böcker trycks mer än någonsin och trots att e-boken har fått fotfäste tror jag inte att den någonsin kommer att ersätta den fysiska boken. Ivern att beställa från nätet har försvunnit och konsumenterna återvänder till kvarterbutikerna där man på samma gång kan träffa andra bokvänner. Läsning betraktas traditionellt som en ensam aktivitet, men inte vill läsare vara utan någon kontakt till andra människor – inte i Portugal i alla fall.