Författaren, fotografen och resenären Manuel Velasco har nyligen publicerat en reviderad upplaga av boken Finlandia – Suomi para los amigos (Madrilenian 2014), tio år efter att boken kom ut för första gången.
Reseberättelsen om det nordliga landets landskap, kultur och historia är indelad i sju kapitel, varav det sista, “Tio år senare”, är nytt för den nya upplagan. I det tillbringar författaren tre dagar i Helsingfors, där han noterar allt det som förändrats på ett decennium samt besöker sina gamla favoritplatser i staden och dess omnejd.
De fem första kapitlen tar oss från Helsingfors och Åbo via den åländska skärgården till Lappland, Karelen och Mellersta Finlands skogar. Det nästsista kapitlet tillägnas Kalevala.
När Velasco beskriver bastubadandet blir han lyrisk:
“Personligen kan jag konstatera att bastun ger en djup känsla av välbehag och vardagens spänningar försvinner. Bastubadandet ger mig en mer optimistisk syn på livet i allmänhet och en förnyad energi, samtidigt som jag slappnar av fullständigt både fysiskt och psykiskt. Det är som om det egna medvetandet skulle vidgas och det ger en känsla av en sammansmältning av jaget och den omgivande naturen. Ett bastubad är utan tvekan bland det bästa finländarna kan erbjuda sina gäster.”
Även om författarens resa genom Finland är typiskt turistig är skribenten mer än en turist: han känner väl landet han beskriver och kryddar kapitlen med stycken om olika historiska händelser eller mindre kända detaljer. Det här gör boken till en god grundkurs för nya Finlandsvänner. Fotografierna, tagna år 2004, är aningen föråldrade vid det här laget, men gör trots det läsningen mer intressant och färggrann.
Något som dock irriterar den läsare som kan finska är de många skrivfelen i de finska namnen och orden. Förhoppningsvis kan detta årgärdas till nästa upplaga.