Espanjalainen matka Suomen halki

Uutuudet

Finlandia SuomiKirjailija, valokuvaaja ja matkaaja Manuel Velasco on vastikään julkaissut uudistetun painoksen kirjasta Finlandia – Suomi para los amigos (Madrilenian 2014). On kulunut kymmenen vuotta teoksen ensimmäisestä julkaisemisesta.

Kirja pohjoisen maan eri alueista, sen kulttuurista ja historiasta koostuu seitsemästä luvusta, joista viimeinen, “Kymmenen vuotta myöhemmin”, on lisätty tähän uuteen painokseen. Siinä kirjailija viettää kolme päivää Helsingissä kommentoiden kaikkia niitä asioita, jotka ovat vuosikymmenessä muuttuneet, ja vieraillen suosikkipaikoissaan kaupungissa ja sen lähistöllä.

Kuusi ensimmäistä lukua kattavat maan Helsingistä ja Turusta Ahvenanmaan kautta Lappiin, Karjalaan ja Keski-Suomen metsiin. Toiseksi viimeinen luku on omistettu Kalevalalle.

Saunominen on Velascolle välttämättömyys. Hän jakaa lukijan kanssa kokemuksensa runollisen tunteellisesti:

“Henkilökohtaisesti voin todeta kokeneeni syvää hyvänolontunnetta ja arjen jännitysten purkautumista, saaden niin yleisesti elämää kohtaan myönteisemmän näkökannan, kuin uutta energiaakin, rentoutuen samanaikaisesti syvästi sekä fyysisesti että henkisesti; se on eräänlainen tunne oman tietoisuuden laajenemisesta, ikään kuin itse ja ympäröivä luonto yhdistyisivät samaksi. Sauna on ilman epäilystäkään parasta mitä suomalaiset voivat vierailleen tarjota.”

Vaikka kirjailijan matka Suomen halki onkin tyypillisen turistinen, ei hän ole pelkkä turisti; hän tuntee hyvin kuvailemansa maan ja rikastuttaa lukuja pienin tekstein historiallisista sattumuksista tai kenties vähemmän tunnetuista yksityiskohdista, mikä tekee kirjasta hyvän peruskurssin uusille Suomen-ystäville. Valokuvat, jotka ovat vuodelta 2004, tuntuvat hieman vanhentuneilta, mutta tekevät kuitenkin lukukokemuksesta mielenkiintoisemman ja värikkäämmän.

Asia, joka häiritsee suomentaitoista lukijaa, on suuri määrä kirjoitusvirheitä suomenkielisissä nimissä ja sanoissa. Toivon mukaan nämä voidaan korjata seuraavaan painokseen.