Napue Gin – Världens bästa gin-tonic

Ginebra Napue © Anssi Kahara

Finlandsinstitutet i Madrid kontaktade Mikko Koskinen, grundade av Kyrö Disteillery Company- destilleri för att veta mera om historian bakom destilleriet på den Österbottniska staden Isokyrö och tillverkning av den berömda gin.

Kyrö DistilleryCompany vann International Wine and Spirits Compentition (IWSC) Gin-Tonic tävlingen. IWSC är världens största och mest prestigefyllda tävling för spritdrycker. I år deltog tävlare från över 90 länder och ungefär 150 olika gin-märker. Var vinsten förväntat? Vad betyder vinsten för er?
Vi visste att vår gin är gott med presumerade inte att den kunde vinna en tävling i så hård nivå, speciellt eftersom det är bara för ett år sedan då vi började med destillering. Vår målsättning är att vara den bästa råg destilleri år 2022.

Finland är känd som ett vodkaland och faktum att det tillverkas gin i Finland kan komma överraskande till många. Vems ide var det att börja destillering och hur föddes Napue gin?

Kalle Valkonen & Miko Heinilä © Veera Kujala

Iden till destilleri föddes i sauna då Miika Lipiäinen, Mikko Koskinen, Miko Heinilä smakade på råg whisky och undrade varför drycken inte produceras i Finland. Kalle Valkonen och Jouni Ritola deltog gänget och destillering grundades i Isokyrö på ett gammalt mejeri från 1908 tidigare hem till Oltermanni-ost. Österbotten har starka traditioner inom alkohol producering så Isokyrös mejeri kändes som en naturlig val. Utvecklingen av Napue Gin började med destillerimästare Kalle Valkonen och varumärke ansvaring Mikko Koskinen. Inspirationen hittades från barndom och speciella lukter av sommarstuga, skogar och sommaräng.

I Spanien kopplas mat- och dryckeskultur med god mat, drick och socialt umgänge på andra sätt som i Finland. Hur vill ni utveckla den finska mat- och dryckeskulturen?
Vi önskar att redigera finska dryckeskulturen till mer kulinariskt riktning. Finland är känd som ett vodkaland där kvantitet tycks vara viktigare än kvalitet. Förhoppningsvis kommer det att bli tvärtom i framtiden. Koskinen uppmuntrar att koppla gin tonic med grillad och rökt fisk och rekommenderar att blanda Napue Gin med Fever Treen Indian tonicvatten, rosmarin och ett par tranbär. En underbar kombination!

Ginebra Napue © Kimmo Syväri

Kyrö Distillery Company har blivit känd för sin gin med råg bas. Vad är er hemlighet?
Hemligheten är den komplicerade tillverknings processen där man kombinerar tolv traditionella och fyra inhemska gin örter som tranbär, havtorn, färska björklöv och älggräs. Destilleriet tillverkar också antal råg whiskey samt Koskue gin som får ligga till sig sex veckor på ek tunnor, gjort i Spanien. Destilleriet tar sina produkter till tolv olika länder. Så länge hör inte Spanien till ett av de länder men kommer förhoppningsvis att göra så i framtiden. Förutom visten från IWSC har destilleriets förpackningar kommit på andra plats på Dieline- tävlingen. Kyrö Distillery Company var också den ända finska företag som deltog Cannes Lion-tävlingen år 2015.

I fall du har blivit sugen på gin-tonic efter att ha läst intervjun kan du passa på att laga en med Kyrö Distillery Companiets recept nedan:

El mejor gin-tonic del mundo © Veera Kujala

En vas med is
4cl Napue gin
12dl Fever Tree Indian
Lite tranbär
Rosmarin kvist

Dags att njuta världens bästa gin-tonic!