Välkommen hem

Projekt Snailhouses utställning Welcome Home presenteras på institutet den 6 november, som en del av Días Nórdicos-festivalen. Utställningen är en berättelse om personer, arkitektur, immigration, hållbarhet och betydelsen av att ha ett eget hem. Welcome Home består av berättelser, videoinstallationer och miniatyrmodeller.

Utställningen har fått sin inspiration från Ålands mångkulturella förenings och kulturinstitutet Nordens Institut på Ålands bok Welcome Home, där platsens, identitetens och flyttandets betydelse behandlas. I boken intervjuar man personer som har flyttat till Åland från från olika delar av världen, som berättar vad de lämnade bakom sig när de flyttade till Åland samt hur det nya livet på Åland är.

Welcome Home presenterades första gången år 2013, men utställningens tema är ännu aktuellt. ”Utställningen är inte bara en berättelse om immigration, utan även om hur vi bygger upp vårt liv och vilka möjligheter vi har att bygga vårt eget ställe långt hemifrån”, förklarar Jacob Mangwana Haagendal, som är en av medlemmarna i projektet Snailhouse och direktör för Nordens institut på åland.

På utställningen kan man se Topos significa lugar. Philia significa amor, en film av Maria Rosenlöf.

”Jag tycker att Snailhouse Welcome Home reflekterar hur vi bemöter hinder som den moderna världen sätter för oss.”

Snailhouse projektet är dirigerat av arkitektbyrån Michel Donald, samt tre andra organisationer som fungerar på Åland; Nordiska institutet på Åland, kommunikationsbyrån April Kommunikation samt fotografen Jeremic Slavoljub.

Welcome Home presenterades även på Venedigbiennalen år 2016 som en del av utställningen Time – Space – Existence.

Camilla Hoitenga och Eija Kankaanranta spelar Kaija Saariahos musik under Welcome Home -utställningens invigning klockan 19-19:20. Kom i tid.

Evenemanget fick stöd av SKF.

Welcome Home
6.11.-5.12.2018
Invigning 6.11.2018 kl. 19-19:20 (Camilla Hoitenga och Eija Kankaanranta); kl. 19:30 (Welcome Home)

Finlandsinstitutet i Madrid
Mercado de San Antón
c/Augusto Figueroa, 24, 2ª
28004 Madrid