pan

Vårt dagliga bröd

Finlandsinstitutet inviger Vårt dagliga bröd, ett utställning av konstnären Susana Nevado. Utställningen är en del av serien Vårt dagliga bröd, som startade 2014 i den tyska staden Regensburg och har sedan dess setts i flera olika städer: Åbo (2019), Madrid (2020) och Tammerfors (2021).

Konstnären har vid detta tillfälle samarbetat med stadsfullmäktige i San Sebastián de los Reyes, Röda Korset och med frivilliga migrantkvinnor. Hon har hållit workshops där kvinnor bakar bröd från sin kultur som en symbol för samhörighet, ett medel för att exponera sina erfarenheter relaterade till att ha eller inte ha ett minimum av basmat per dag. Bröden som bakas under workshoparna delas ut den 7 oktober vid invigningen av utställningen.

Med en lång karriär inom kollaborativ, social, offentlig och aktivistisk konst använder Susana Nevado olika medier och de senaste åren har hon fokuserat på hållbara material och kampen mot klimatförändringen. I hennes verk kan man se en politisk – social aspekt nära kopplad till de underprivilegierade klasserna.

I Institutets galleri kan du se verk relaterade till ämnet i olika medier. I fallet Brödet samarbetar Susana Nevado med Amanda Koivisto och presenterar ett konceptuellt arbete som får oss att reflektera över den aktuella spannmålskrisen. Kohottaa presenterar en serie av porträtt broderade på gamla köksdukar av kvinnorna som deltar i workshoparna, dukarna, eftersom de läggs på bröddegen för att få den att jäsa. Och Hunger tar upp förändringar till följd av den mänskliga relationen med jordbruket och utmaningarna i den moderna miljön. Under solens sken skapar vetefälten en gyllene reflektion som speglar värdet på vetet och den odlade marken. Överodling av jorden har ytterligare ökat värdet på marken eftersom mänskligheten utarmar sina resurser.

Susana Nevado har haft utställningar på museer och gallerier både i Finland och utomlands och har deltagit i internationella konstprojekt samt residens. År 2020 var Finlandsinstitutet i Madrid värd för utställningen Livsmedelssäkerhet. Hon läser för närvarande en magisterexamen vid Helsingfors Konstuniversitet med inriktning på samhällelig och offentlig konst.

El pan nuestro de cada día / Vårt dagliga bröd
Susana Nevado
7.10-28.10.2022
Invigning: 7.10 kl. 18.00-20.00 (Cocktail erbjuds av Finlands ambassad)
Instituto Iberoamericano de Finlandia / Finlandsinstitutet i Madrid
c/ San Agustín, 7
28014 Madrid

Video