pan

Jokapäiväinen leipämme

Suomen Madridin-instituutti järjestää taiteilija Susana Nevadon Jokapäiväinen leipämme näyttelyyn. Näyttely on osa Our daily bread -teossarjaa, jonka ensimmäinen osa esiteltiin Regensburgissa Saksassa vuonna 2014. Teos on sen jälkeen jatkanut tietään Turkuun (2019), Madridiin (2020) ja Tampereelle (2021).

Tällä kertaa Nevado työskentelee yhteistyössä San Sebastián de los Reyes’n kaupunginvaltuuston, punaisen ristin ja vapaaehtoisten maahanmuuttajanaisten kanssa. Taiteilija on järjestänyt työpajoja, joissa naiset paistavat omaan kulttuurinsa kuuluvaa leipää yhtenäisyyden vertauskuvana. Leipä toimii myös keinona jakaa osallistujien kokemuksia riittävästä päivittäisestä ateriasta tai sen puutteesta. Työpajoissa paistettu leipä jaetaan 7.10. näyttelyn avajaisissa.

Susana Nevadolla on pitkä ura yhteiskunnallisen, julkisen ja yhteisötaiteen sekä taideaktivismin parissa. Hän tuntee monia taiteenlajeja ja keinoja keskittyen viime vuosina ympäristöystävällisten materiaalien käyttöön ja toimiin ilmastonmuutosta vastaan. Näytteillä olevissa töissä voidaan havaita taiteen yhteiskuntapoliittinen puoli ja näyttelyn teema esittelee yhteiskunnan huono-osaisten luokkien näkökulmaa.
Instituutin galleriassa voi nähdä näyttelyn teemaan eri tavoin liittyviä töitä.

Konseptitaideteoksessa Pan acotado Susana Nevado tekee yhteistyötä Amanda Koiviston kanssa laittaen katsojat pohtimaan tällä hetkellä vallitsevaa viljakriisiä. Teos Kohottaa esittää sarjan vanhoihin keittiöliinoihin kirjottuja muotokuvia. Työpajoihin osallistuneiden naisten kirjomat liinat viittaavat kankaisiin, joilla nouseva taikina peitetään. Yhteistyössä Concha Romeo tekstiilitaiteilijan kanssa. Teos Hunger vie huomion nykyajan ympäristöhaasteisiin ja muutoksiin, jotka ihmisen suhde maanviljelyyn on aikaansaanut. Auringon alla viljelykset saavat kultareunuksen, joka kuvastaa viljan ja sille omistetun maan arvoa. Liikaviljely on lisännyt maan arvoa yhä lisää, mikä kertoo siitä kuinka ihmiset ovat uuvuttamassa resurssinsa.

Susana Nevadon töitä on esitetty museoissa ja gallerioissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Lisäksi hän on osallistunut kansainvälisiin projekteihin ja taiteilijaresidensseihin. Suomen Madridin-insituutilla pidettiin vuonna 2020 näyttely Ruokaturva. Nevado suorittaa parhaillaan maisterinopintoja Suomen Taideyliopistossa erikoistuen julkiseen taiteeseen.

El pan nuestro de cada día / Jokapäiväinen leipämme
Susana Nevado
07.10 – 28.10.2022
Avajaiset: klo 18.00 – 20.00 (Suomen suurlähetystö tarjoaa cocktail-tarjoilut)
Suomen Madridin-instituutti
c/ San Agustín, 7
28014 Madrid

Video