Vad är skillnaden mellan en konstnär och en idrottare?

Blogg

Finland House InstitutoDå vi landar i Rio de Janeiro finns det ingenting som antyder på att vi är i en olympiadstad. Jag går längs korridoren mot utgången och på väggarna syns så småningom stora bilreklamer, där orden Olympiska spelen i Rio glänser till för första gången. Hallå, var finns det någon inbjudande färgklick med Brasiliens flora eller fauna, eller ens något tecken på det att vi är på den cariocanska kulturens mark?

Var finns olympiadfebern, var är idrottarna, var är Rios livliga konst, funderar jag för mig själv. Idrott verkar likna konst, och konst idrott. I båda yrken krävs liknande egenskaper: långsinthet, ihärdighet, galenskap att djupdyka in i det egna projektet och tro på det. Förmågan att misslyckas, orka, och gå vidare. Att kunna klara av misslyckande och osäkerhet i den ensamma, begåvade kroppen och själen hör till yrkeskunskapen. Om du kastar in handduken klarar du dig inte långt i dessa yrken.

Då jag anlände till Finland House, som är byggt i det gamla franska kulturhuset brevid Rios Olympiadgata, trodde jag inte mina ögon: den olympiska elden syntes som en stor låga i vårt rum, endast kanske 20 meter längre bort. Institutets konst- och vetenskapssal Art Gallery i Rio ligger bokstavligen här i värmen av den olympiska elden.

Finlands Madridinstitut har producerat en konstsal till Finland House under Rio de Janeiros olympiska spel, som allmänt går under namnet Art Gallery. Där finns en utställning med finsk fotokonst som är donerad av Aaltouniversitetets fotografiska linje. Efter Rio blir den kvar i Brasilien och flyttas till finska konsulatet i Sao Paolo. Därifrån reser den sporadiskt runtom i Brasilien på olika fotografievenemang. I salen finns dessutom AV-arkens samling av kortfilmer och koaxiala videokonstverk.

I institutets Art Galley finns även fotografier från Amazonasforskningsprojektet som är finansierat av Finska Akademin. Det femåriga projektet leds av Martti Pärssinen, professor i Latinamerikansk forskning vid Helsingfors universitet. Denna internationella toppforskning har fått en femårig tilläggsfinansiering genom ett samarbete mellan Åbo och Helsingfors universitet. Projektet är anmärkningsvärt, eftersom det bidrar med ny kunskap om Amazonas omgivning, natur och växtlighet.

Den mest levande och avslappnade stunden är givetvis där det finns kreativitet och barn. I Rios Finland House, det finska samhällets utsiktspunkt, finns det ett eget utrymme för konst och undervisning för barn, som är öppet varje dag. Tiotals barn fyller dagligen detta utrymme, då de finska lärarna undervisar brasilianska barn i en pop-up-skola. Språket är engelska. De små brasilianska barnen fick betyg av undervisnings-, idrotts- och kulturminister Sanni Grahn-Laaksonen. Och givetvis kunde inte jultomten vara utan att delta, men varmt hade han garanterat.

Auli Leskinen
Rio de Janeiro 19.8.2016