Mikä on taiteilijan ja urheilijan ero?

Blogi

Finland House InstitutoRio de Janeiron lentokentällä koneen laskeutuessa mikään ei viittaa siihen, että ollaan olympiakaupungissa. Kävelen käytäviä pitkin kohti exitiä ja seinillä alkaa näkyä valtavia automainoksia, joissa sana Rion olympialaiset komeilee ensimmäisen kerran. Oi, missä olisi nyt kutsuva väriläiskä Brasilian floraa tai faunaa, edes jokin merkki siihen, että ollaan cariocalaisen kulttuurin maalla? Tuumin itsekseni, missä on olympiahuuma, missä urheilijat, missä kuuluisa Rion räiskyvä taide.

Urheilu lie lähellä taidetta ja taide urheilua. Molemmissa ammateissa vaaditaan samansuuntaisia persoonallisuuden ominaisuuksia: pitkäjänteisyyttä, sitkeyttä, hulluutta sukeltaa yksin syvälle omaan hankkeeseen ja uskoa siihen. Kykyä epäonnistua, kestää ja jatkaa eteenpäin. Epäonnistumisen kestäminen ja epävarmuus lahjakkaan kehon ja sielun yksinäisyydessä on osa ammattitaitoa. Jos heität pyyhkeen kehään, pitkälle et pötki näissä ammateissa.

Kun saavuin Rion Olympiakadun viereen Ranskan vanhaan kulttuuritaloon rakennettuun Suomi-taloon, en ollut uskoa silmiäni: olympiatuli näkyy suurena lieskana huoneeseemme, matkaa siihen lie parikymmentä metriä. Instituutin Rion taide- ja tiedehuone Art Gallery on kirjaimellisesti täällä olympiatulen alla ja lämmössä.

Suomen Madridin-instituutti on tuottanut Rio de Janeiron Olympialaisten Suomi-taloon taidehuoneen, jota ylevästi kutsutaan nimellä Art Gallery. Esillä on Aalto-yliopiston valokuvataiteen laitoksen lahjoittama suomalaisen valokuvataideteosten näyttely. Rion jälkeen se jää Brasiliaan ja siirretään Suomen Sao Paolon konsulaatin kirjaston näyttelyksi. Sieltä se matkaa hetkittäin eri puolille Brasiliaa valokuvatapahtumiin esille pantavaksi. Lisäksi huoneessa on näytteillä AV-arkin kooste lyhytelokuvista ja yksikanavaisista videoteoksista.

Instituutin Art Gallery -huoneessa on esillä myös Suomen Akatemian rahoittama Amazon-tukimushanke valokuvina. Viisivuotista hanketta johtaa Helsingin yliopiston Latinalaisen Amerikan tutkimuksen professori Martti Pärssinen. Kansainvälinen huippututkimus on saanut viiden vuoden jatkorahoituksen Turun ja Helsingin yliopistojen yhteistyönä. Hanke on merkittävä. Se tuo uutta tietoa Amazonian asuinympäristöstä, luonnosta ja kasvistosta.

Elävin ja rennoin hetki on tietenkin siellä, missä on luovuutta ja lapsia. Suomen yhteiskunnan näköalapaikkana toimivassa Rion Suomi-talossa on lapsille oma taide- ja oppimistila joka päivä. Kymmenet lapset täyttävät huoneemme päivittäin, kun suomalaiset opettajat opettavat brasilialaisia lapsia pop-up-koulussa. Kielenä on englanti. Pienet brasilialaislapset saivat todistukset opetus-, urheilu- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselta. Ja eihän Joulupukki voinut olla osallistumatta, mutta kuuma pukilla varmaan oli.

Auli Leskinen
Rio de Janeiro 19.8.2016