Timo Parvela: Jag anser att välskriven barnbokslitteratur passar lika bra för vuxna som för barn

Timo Parvela är en otroligt produktiv och populär författare. Speciellt Parvelas huvudpersoner i hans barn- och ungdomsböcker är flitiga, energetiska och självständiga. Hans humor appellerar till finländska barns sinne för humor… Timo Parvela har genom sitt skrivande uppmuntrat och ökat barns- och ungas intresse för läsning.”

Så löd motivering i december 2014 när utbildnings- och kulturministeriet tillkännagav att Finlandspriset gått till Timo Parvela.

Med en karriär som sträcker sig över 26 år har Timo Parvela blivit en av de mest älskade barn- och ungdomsförfattarna i Finland. Han har utkommit med 60 böcker och flera av hans verk har man kunnat se både på teaterscenen och på vita duken.

Den kändaste av Parvelas figurer torde vara lilla Ella med hennes vänner. I början av bokserien går huvudpersonen och berättaren Ella i första klass. Handlingen utspelar sig i skolan och under en skolutfärd: Ellas klass får tillsammans med deras lärare bl.a. gå på teater och zoo. Genom Ellas ögon får läsaren en humoristisk inblick i skolans värld. Ella och hennes vänner är snälla barn som aldrig vill nått illa, men ibland är det just deras goda intentioner som ger deras lärare gråa hår. Både yngre och äldre läsare kan skratta åt deras eskapader.

Den första boken om Ella, Ella och utpressaren, utkom 1995 och i år utkom den tjugonde delen av bokserien. De första böckerna var korta medan de nyare böckerna är längre vilket därmed möjliggör att personskildringarna utvecklas och fördjupas.

Förutom Ella är även Maukka och Väykkä kända figurer. Maukka och Väykkä är bästa vänner som bor tillsammans i ett himmelsblått hus på en kulle. Ibland uppstår det smågnabb mellan vännerna vilket beror på att de är så olika varandra, Maukka är en katt och Väykkä är en hund. Maukka är väldigt bekväm av sig och självcentrerad medan Väykkä är trofast och flitig. Även om de inte alltid kan undvika bråk så hyser de ändå varma känslor för varandra.

Den första boken om Maukka och Väykkä utkom 2007. Boken består av korta historier där vännerna är ute på äventyr med bl.a. Kana von Got, Karhu Murhinen och Lehmä Muukkonen.

Även Parvelas och illustratören Virpi Talvities Huvipuisto-trilogi har rönt internationell framgång. Den första delen Gungbrädan fick 2006 barnbokspriset Finlandia Junior. I Gungbrädan sitter den lilla Pii-björnen och väntar på att en kompis ska komma och gunga. Ingen hinner dock dyka upp innan en stor gran faller på gungbrädan och Pii blir katapulterad ut i rymden. Trilogin tar upp livets stora frågor på ett lättrelaterat sätt för barn: ensamhet, vänskap, tid och lycka. De rörande och visa historierna innehåller mycket tänkvärt för alla åldrar.

Översättningsrättigheterna till Parvelas böcker har sålts till 19 länder. Speciellt Ella och hennes vänner erövrar världen i snabb takt: översättningsrättigheterna såldes just till Kina och Italien och den spanskspråkiga boken Elia y sus amigos utkommer under våren. Exempelvis i Tyskland har Ella redan en trogen följarskara, och filmen Ella ja kaverit har dubbats till tyska.

[quote align=”left”]”Jag anser att välskriven barnbokslitteratur passar lika bra för vuxna som för barn.”[/quote]

Förutom en produktiv författarkarriär är även Parvela en stark förespråkare för läsning. Mellan 2012–2014 var Parvela även ordförande för Läscentrum som arbetar för kreativt läsande. I flera kolumner och intervjuer har Parvela betonat vikten av att barn läser. Han har även uttryckt sin oro över om föräldrar i dagens multimediavärld inser betydelsen av läsning. Parvela har också en klar uppfattning om den finländska undervisningen i grundskolan. Han är pedagogie magister och arbetade som klasslärare innan han blev författare på heltid. Han har också skrivit boken Kouluun! Ekaluokkalaisen vanhemmille (Till skolan! För föräldrar till förstaklassister) tillsammans med barnpsykiatern Jari Sinkkonen. Boken ger råd och stöd åt föräldrar till skolelever.

Parvela har sagt att han redan när han gick i skolan ville skriva texter som skulle få både lärare och elever att skratta. Det har han nu lyckats med. Hans texter har en egen underfundig humor som gör att man kan skratta åt olika incidenter i vardagen. Just humorn i Parvelas böcker kan vara orsaken till böckernas framgång världen över. Även om de lättlästa böckerna är barnens favorit så får likväl de vuxna sig ett gott skratt. ”Jag anser att välskriven barnbokslitteratur passar lika bra för vuxna som för barn”, säger författaren själv.