Timo Parvela: Mielestäni hyvä lastenkirja sopii yhtä hyvin aikuiselle kuin lapselle

Timo Parvela on uskomattoman tuottelias ja suosittu kirjailija. Erityisesti Parvelan lasten- ja nuorten kirjojen hahmot ovat reippaita, voimakkaita ja itsenäisiä. Hänen huumorinsa on osunut suomalaisten lasten naurusuoneen. – – Timo Parvela on merkittävällä tavalla ollut rohkaisemassa lasten ja nuorten lukuharrastuksen leviämisessä ja juurtumisessa.”

Näin perusteli opetus- ja kulttuuriministeriö joulukuussa 2014 kirjailija Timo Parvelalle myöntämäänsä Suomi-palkintoa. 26-vuotisen kirjailijanuransa aikana Parvelasta on epäilemättä tullut Suomen rakastetuimpia lasten- ja nuortenkirjailijoita. Parvela on julkaissut yli 60 kirjaa ja hänen kirjojaan on sovellettu niin näytelmiksi kuin elokuviksikin.

Tunnetuin Parvelan luomista hahmoista lienee pieni Ella ystävineen. Kirjasarjan alussa tarinan päähenkilö ja kertoja Ella menee ensimmäiselle luokalle. Tapahtumat sijoittuvat kouluun ja koulun järjestämille retkille: Ellan luokka pääsee käymään opettajansa kanssa muun muassa teatterissa ja eläintarhassa. Koulumaailmaa tarkastellaan alakoululaisen silmin ja huumorin värittämänä. Ella ja hänen ystävänsä ovat herttaisia lapsia jotka eivät ikinä tarkoita pahaa, mutta välillä juuri heidän hyvät aikomuksensa aiheuttavat harmaita hiuksia opettajaparalle. Kommellukset naurattavat niin lapsia kuin aikuisiakin.

Ensimmäinen Ella-kirja Ella ja kiristäjä ilmestyi vuonna 1995, ja tänä vuonna julkaistaan jo sarjan 20. osa. Sarjan ensimmäiset kirjat ovat lyhyitä, kun taas uudemmat osat ovat pidempiä, mikä mahdollistaa henkilöhahmojen kehittymisen ja syventymisen.

Ellan lisäksi suosituimpiin Parvelan luomiin hahmoihin kuuluvat muun muassa Maukka ja Väykkä. Maukka ja Väykkä ovat parhaat ystävykset, jotka asuvat yhdessä taivaansinisessä talossa mäen päällä. Pieniä erimielisyyksiä aiheuttaa välillä se, että ystävykset ovat niin erilaiset: Maukka on kissa ja Väykkä on koira. Maukka on mukavuudenhaluinen ja hieman itsekeskeinen, Väykkä taas on velvollisuudentuntoinen ja ahkera. Vaikka riidoilta ei aina voidakaan välttyä, ovat myös ystävyyden tunteet suuria ja lämpimiä.

Ensimmäinen Maukan ja Väykän elämästä kertova kirja ilmestyi vuonna 2007. Kirjat koostuvat lyhyehköistä tarinoista, joissa seikkailevat Maukan ja Väykän lisäksi muun muassa Kana von Got, Karhu Murhinen sekä Lehmä Muukkonen.

Suurta suosiota ympäri maailmaa on saavuttanut myös Parvelan ja kuvittaja Virpi Talvitien Huvipuisto-trilogia. Sen ensimmäinen osa, Keinulauta, sai vuonna 2006 Suomen arvostetuimman lastenkirjapalkinnon Finlandia Juniorin. Keinulaudassa pieni Pii-karhu istuu keinulaudan toisessa päässä odottaen kaveria keinumaan. Ketään ei kuitenkaan kuulu, ennen kuin suuri kuusi kaatuu keinulaudan päälle ja sinkoaa Piin seikkailulle avaruuteen. Trilogian kirjat käsittelevät herkällä ja lapsille ymmärrettävällä tavalla elämän suuria kysymyksiä: yksinäisyyttä, ystävyyttä, aikaa ja onnellisuutta. Koskettavat ja viisaat tarinat antavat ajattelemisen aihetta monenikäisille.

Parvelan kirjojen käännösoikeudet on myyty 19 maahan. Varsinkin Ella ystävineen valloittaa maailmaa hurjaa vauhtia: kirjojen käännösoikeudet myytiin juuri Kiinaan ja Italiaan, ja espanjankielinen Elia y sus amigos ilmestyy huhtikuussa 2015. Esimerkiksi Saksassa Ellalla on jo vakiintunut fanikunta, ja myös Ella ja kaverit –elokuva on ollut siellä levityksessä saksaksi dubattuna.

[quote align=”left”]”Mielestäni hyvä lastenkirja sopii yhtä hyvin aikuiselle kuin lapselle.”[/quote]

Tuotteliaan kirjailijanuransa lisäksi Parvela on esiintynyt aktiivisesti lukuharrastuksen ja lukutaidon puolestapuhujana. Vuosina 2012–2014 Parvela toimi lukemista edistävän Lukukeskuksen puheenjohtajana. Useissa kolumneissaan ja haastatteluissaan Parvela on korostanut lapsille lukemisen tärkeyttä ja tuonut esiin huolensa siitä, ymmärtävätkö vanhemmat kannustaa lapsiaan kirjan äärelle kaiken mediamaailman keskellä. Parvelalla on vahva käsitys myös suomalaisen perusopetuksen nykytilasta: hän on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja toimi luokanopettajana ennen ryhtymistään päätoimiseksi kirjailijaksi. Hän on myös kirjoittanut yhdessä lastenpsykiatri Jari Sinkkosen kanssa teoksen Kouluun! Ekaluokkalaisen vanhemmille, joka tarjoaa neuvoa ja tukea pienen koululaisen vanhemmille.

Parvela kertoo jo koululaisena halunneensa kirjoittaa tekstejä, jotka saisivat sekä oppilaat että opettajan nauramaan. Tässä tavoitteessa hän onnistuu: hänen kirjoilleen on ominaista hersyvä huumori, joka naureskelee arjen pienille sattumuksille. Juuri huumori lienee suurin syy siihen, että Parvelan kirjoista on tullut niin suosittuja ympäri maailmaa. Ja vaikka kirjat ovat helppolukuisia lasten suosikkeja, ne naurattavat yhtä lailla myös aikuislukijaa. ”Mielestäni hyvä lastenkirja sopii yhtä hyvin aikuiselle kuin lapselle”, toteaakin kirjailija itse.