Intervju med Satellite Stories

SatelliteStories

© Satellite Stories

Det hann gå några år mellan att gruppen bildades 2008 och släppte sin första skiva 2012 – hade ni 2011 kunnat föreställa er vad ni har uppnått nu?

2011 hade vi våra första spelningar i Europa och vi hade egentligen inga klara framtidsplaner. Jag tror att det är ganska typiskt finländsk att tänka på det här viset. Varje år har vi tagit ett steg framåt och 2012 fick vi en skotsk manager och det har gett oss möjligheten att helt koncentrera oss på musiken. Så det är väl vårt framgångsrecept, om man nu kan kalla det för det.

Har ni blivit positivt överraskade över något i musikbranschen? Och har ni haft några negativa erfarenheter?

Speciellt turnéer bjuder på överraskningar. När man bor i norra Finland är man lite vid sidan om den europeiska musikscenen. Sedan när vi ger oss ut på turné och ser en massa människor i publiken så blir man alltid lika överraskad. Förra sommaren spelade vi på Arenal Sound i Spanien, vi var huvudnumret under den första kvällen med en publik på 20 000. Det är oftast oförutsedda grejer som kan överraska negativt. Som när man känner att ens demo är ett mästerverk men de andra i bandet tycker att det låter som en hund som ylar… Då får du bara acceptera situationen. Ett band består av flera personer med olika åsikter.

”Den spanska publiken gillar att delta i och uppleva framträdandet. Vi har alltid haft roliga spelningar i Spanien.”

Vilka nyheter bjuder ni på när er nya skiva släpps i mars 2015?

Vagabonds bjuder på ett bredare sound än tidigare. Vi har testat nya arrangemang och instrument. Vår producent Barney ville att vi skulle tänka utanför våra egna musikaliska ramar. Han vet vad han talar om, han har tidigare jobbat med bl.a. Arctic Monkeys och Bombay Bicycle Club. Vi ville inte begränsa oss till en viss genre utan skivan är en produkt av låtarna.

Ni har många fans i Spanien – vad beror det på? Vad är speciellt med publiken i Spanien?

Alla stora band uppträder i Spanien, spanjorer är vana att lyssna på olika sorts musik och gå på spelningar. Musikkulturen är väldigt öppen. Den spanska publiken gillar att delta i och uppleva framträdandet. Vi har alltid haft roliga spelningar i Spanien.

I och med era turnéer är ni bekanta med Europa och Japan – vart bär det av härnäst? På er Facebook-sida skriver många av era latinamerikanska fans att det vill att ni kommer till t.ex. Mexiko. Är det en möjlighet i framtiden?

Fansen i Latinamerika är väldigt aktiva på sociala medier och det är klart att det skulle vara kul att spela där. Vi vill också uppträda i USA och det är något som vi har planerat länge. Samtidigt vill vi också gärna återvända till japan, det var tre år sedan sist. Våra turnéer behöver numera planeras långt i förväg vilket gör det svårt med spontana spelningar.

Meny