Fotografier, teckningar, grafisk konst?

Fotokonstnären Timo Kelaranta återvänder till Spanien med sin framgångsrika utställning Universum, vars innehåll är samlat från Madrids gator och är inspirerat av stadens undangömda tystnad, någonting som inte är lätt att få syn på.

Genomskinliga plasttrådar som nästan förvandlats till damm. Tack vare sina skisslika linjer påminner fotografierna även om teckning, måleri och skulptur, och som ter sig gåtfullt i åskådarens ögon. Därtill är fotografierna små, och tvingar åskådaren att närma sig dem, gå in i dem och ta in detaljerna. Varje series födsel är likt ett litet mirakel, berättar Timo Kelaranta.

Timo Kelaranta (f. 1951) är en finsk fotokonstnär som är känd för sitt innovativa fotograferande. Kelaranta utexaminerades från Konstindustriella högskolan och har under sin karriär jobbat som professor inom fotografi vid Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur. År 2012 blev han tilldelad Pro Finlandia-medaljen och år 2014 finska statens konstnärspension. Han har haft både privata och gemensamma utställningar runtom i världen, bl.a. i Chicago och Nice. Han har aktivt deltagit i verksamheten i s.k. Helsinki Schools fotokonstlinje.

Fotoutställningen i Finlandsinstitutet är en del av programmet för Finlands 100-års jubileum. Universum öppnas den 18 april i Finlandsinstitutets galleri och utställningen kan ses till och med den 26 maj, 2017.

Timo Kelaranta: Universum
Finlandsinstitutet i Madrid
Vernissage: 18.4.2017, kl. 19:30
Utställningen öppen: 19.4–26.5.2017
må-fr, kl. 10–18
Video