Valokuvia, piirroksia, graafista taidetta?

Valokuvataiteilija Timo Kelaranta palaa Espanjaan menestyksekkään Universum -näyttelynsä kanssa, siihen on kerätty materiaalia Madridin kaduilta, ja se saa inspiraationsa kaupungin piilotetusta hiljaisuudesta, joka pakenee hektisiä katseita.

Harsomaisia, lähes pölyksi jauhautuneita muovilankoja. Valokuvien ääriviivoilla on yhtymäkohtia piirustukseen ja maalaukseen, graafiseen taiteeseen, jopa veistoksiin, jotka muuttuvat arvoituksellisiksi katsojan silmissä. Lisäksi valokuvat ovat pieniä, joten ne pakottavat katsojan lähestymään niitä, menemään sisään ja paneutumaan yksityiskohtiin. Jokaisen sarjan syntymä on kuin pieni ihme, kertoo Timo Kelaranta.

Timo Kelaranta (s. 1951) on suomalainen valokuvataiteilija, joka tunnetaan innovatiivisesta valokuvataiteestaan. Kelaranta on valmistunut Taideteollisesta Korkeakoulusta, ja hän on uransa aikana työskennellyt TaiK:ssa valokuvataiteen professorina. Vuonna 2012 hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali ja vuonna 2014 Suomen Suomen valtion taitelijaeläke elämäntyöstään. Hänellä on ollut sekä yksityis- että yhteisnäyttelyitä ympäri maailmaa, mm. Chicagossa ja Nizzassa. Hän on ollut aktiivisesti mukana valokuvataiteen nk. Helsinki School -suuntauksessa.

Valokuvanäyttely on myös osa Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumia. Universum avataan Suomen Madridin-instituutin galleriassa 18. huhtikuuta 2017 ja se on yleisön nähtävissä ilmaiseksi 26. toukokuuta 2017 saakka. Timo Kelaranta sai Alfred Kordelinin säätiön apurahan.

Timo Kelaranta: Universum
Suomen Madridin-instituutti
Avajaiset: 18.4.2017, klo 19:30
Näyttely avoinna: 19.4.–26.5.2017
ma-pe, klo 10–18
Video