Resande altaren

“Vilket ämne skulle vara så viktigt för mig att jag skulle ta det med mig på min resa? Kanske till och med på min sista resa.”

I institutets utrymmen invigs den 10. januari 2019 utställningen Resealtare. Utställningen består av 12 stycken installationer, resealtare, som finska artistgruppen R2014 har gjort. Altarena speglar var och en artists förhållande till att skapa konst samt teman och tekniker som är viktiga för artisterna själva.

Flyttbara altaren har användts i olika kulturer runt om i världen för att utöva religion utanför kyrkor eller religiösa byggnader, samt för personlig meditation. Men hurdant är ett altare som gjorts av artist?

Artisterna hade fria händer för att skapa verken med vilken teknik som helst, så verken är sinsemellan väldigt olika. Den ända begränsningen var att alla verkan måste rymmas i samma mått.

R2014-gruppen består av Samuli Heimonen (foto), Salla Lehtinen, Sebastian Lindberg, Maarit Malin-Pötry, Maaria Märkälä, Pete ”Hende” Nieminen, Ron Nordström, Tiia Orivuori, Reijo Puranen, Soili Talja, Katja Tukiainen ja Anniina Vainionpää.

Utställningen har tidigare varit utställd i Hyvinges konstmuseum, EU-kapellet i Bryssel samt Sjömanskyrkan i Hamburg och utställningen kommer nu för första gången till Spanien.

Resealtare
10.1.-8-2-2019
Invigning 10.1. kl 19-20:30
Finlands institut i Madrid
Mercado de San Antón
c/Augusto Figueroa, 24, 2ª
28004 Madrid