Maaria Märkälä: There are so many Ways to kiss the Earth

Maaria Märkäläs (f.1964) utställning There are so many ways to kiss the earth består av målningar inspirerad av landskapen som artisten har sett utomhus. Det handlar om flerskiktande och känslolallade målningar som visar naturens värme, ljus, färg och livlighet.

Märkäläs målningar är nära expressionism, förutom att som ofta i expressionism beskriver hennes konst varken negativitet, ångest eller orättvishet. Det kommer fram redan på namnet There are so many ways to kiss the Earth (Det finns flera sätt att kyssa jorden).

Huvudredaktören till Taide-tidskriften Pessi Rautio har skrivit om Märkälä: ”Märkälä vill måla och bygga ovanpå det goda. Processen har ett resultat i något förhoppningsfulla, full av syre, livskänslig och ljusstark, till och med vackert. Hon ser världen med intressanta objekt som bör beskrivas som målning, redan på grund av detta blir hennes målningar så bra.”

Finska konstnären Maaria Märkälä har studerat på den fria konstskolan i Finland och på Pekka Halosen akademin. Hon har haft privata- och grupputställningar runt Finland och bland annat i Portugal, Tyskland och Brasil. Hennes målningar kan hittas i privata kollektioner runt i världen samt museerna i Finland, Ungern och väst Sibirien. Hon har arbetat i Berlin och intresse mot staden syns i hennes målningar.

Vernissagen för There are so many ways to kiss the Earth-utställningen tar plats den 5 april på Finlandsinstitutet i Madrid och är öppet för publiken fram till den 2 juni 2016. Tidigare har utställningen presenterats bland annat på Jangva galleriet i Helsingfors och Pleiku galleriet i Berlin.

There are so many ways to kiss the Earth
Maaria Märkälä

Vernissagen: 5.4.2016  kl. 19:30 – 21
utställningen: 6.4.-2.6.2016

Meny