”Nu är rätt tid att sprida finsk teater i Spanien”

Saara TurunenFinska och spanska teaterproffs möttes i Finlandsinstitutet i Madrid när dramaturgerna Saara Turunen och Otso Kautto bjöd på bitar av sina verk Puputyttö (Saara Turunen) och Tyttö tuli! (Otso Kautto ) i tolkning av spanska skådespelare.

”Nu är det rätt tid att sprida teater i Spanien. Det hjälper små teatergrupper som kämpar för att överleva”, säger Otso Kautto, regissör, författare och direktör för den turnerande teatergruppen Quo Vadis. Kautto har en femårig erfarenhet av att producera finsk teater i Spanien. [quote align=”left”]”Det som börjat bra måste fortsätta. Jag vill jobba här. Mottagandet har alltid varit vilt och livskraftigt i Spanien.” (Otso Kautto) [/quote]

Även regissören och dramaturgen Saara Turunen har erfarenhet av att arbeta i Spanien. Turunens pjäs Puputyttö, som behandlar kvinnlig identitet, har översatts till elva språk och visats på ett flertal teatrar i Finland och utomlands.

”Det händer mycket inom pjässkrivandet i Finland nu och man behöver inte skämmas internationellt. Finländarnas framgång kan till stor del bero på utbildningen: vi har bara en högskola som utbildar i att skriva för scenen och de har endast fem elever per årskurs. Skolan har fattat beslutet att höja teatern till en ny nivå, säger Turunen.

Meny