Nordiska textilier: tradition, innovation, hållbarhet

Från den 5 september tills den 6 oktober kan man besöka en utställning Nordiska textilier: tradition, innovation och hållbarhet på Finlandsinstitutet i Madrid. Utställningen föddes från önskan att presentera intressanta nordiska exempel som är inspirerade av sina länders traditionella textilier, men med blicken mot framtiden och med hållbarhet som grundläggande princip.

Denna utställning är resultat av samarbete mellan ambassaderna i Danmark, Finland och Sverige samt Finlandsinstitutet i Madrid och är sponsrad av Nordika Kulturfonden. I denna utställning presenteras Cecilie Bendixen (Danmark), Martin Bergström (Sverige) Finlayson (Finland), Gabriel (Danmark), H&M (Sverige), Saana ja Olli (Finland), Spinnova (Finland) Tytti Thusberg (Finland) och Åsa Pärson (Sverige).

De tre presenterade länderna är ett exempel för den globala textilindustrin. Fokus i dansk design ligger på att ge ett nytt liv till avfallsprodukter samt att förnya sättet att använda hållbara textilier för ljudabsorption inomhus. Finland på andra sidan har åtagit sig att återvinna och använda naturliga material som ull eller hampa samtidigt som Finland tar nytta av sina fina skogar för att omvandla barken av träd till textilier. Sverige riktar sina steg mot cirkulär ekonomi och investerar i forskning och innovation för att söka mer hållbara lösningar.

5 september – 6 oktober
Nordiska textilier: tradition, innovation, hållbarhet
Utställning är gratis och öppen för alla
Finlandsinstitutet i Madrid

12 september kl. 19.30h:
Vernissage Nordiska textilier: tradition, innovation, hållbarhet
Finlandsinstitutet i Madrid

Vernissage:

Nórdicos – Bienal:

 

Tytti Thusberg – Complutense:

Saana ja Olli – MNAD:

 

 

Meny