Natur och ljus

Belysningskollektionen som Seppo Koho har designat för Secto Design kommer att visas på utställningen Naturaleza y luz på Finlandsinstitutet i Madrid 16.3.-5.4.2023.
 
Lamporna, som är handgjorda av finsk björk, har på drygt 20 år blivit kända klassiker i designkretsar och har hittat sin väg till storslagna offentliga utrymmen och privata hem runt om i världen.
 
Arkitekten Seppo Koho har från början haft som mål att skapa ljuskällor som skapar en harmonisk atmosfär utan att blända åskådaren. Ljuskällan är därför dold i alla Secto Design-armaturer, men själva ljuset är synligt och bildar fascinerande mönster på väggar, bord och andra ytor. Ljus- och skuggspelet i kombination med värmen från björken, Finlands nationalträd, ger de minimalistiska lamporna en poetisk twist som fascinerar människor över hela världen.
 
Seppo Koho är utbildad arkitekt och inredningsarkitekt, och därför ser han Secto Design-lamporna som rum i sig själva, som varmt upplysta hus sedda från utsidan i nattens mörker.
 
Secto Design-kollektionen består av 29 modeller som alla är tillverkade av samma material, skärmarna är tillverkade av PEFC-certifierad björk, och samma visuella språk, vilket gör det enkelt att skapa harmoniska interiörer eller bygga egna spektakulära installationer.
 
Produktionen av Secto Design-lamporna är ekologisk och hållbar. Lamporna tillverkas för hand av skickliga snickare i Finland, i den lilla staden Heinola, cirka 130 km norr om Helsingfors. Björken som används som råmaterial kommer från lokala källor.
 
Secto Design-lamporna är kända för sin skandinaviska tidlöshet och ändå arkitekturmässigt intressanta former i kombination med högkvalitativt finskt hantverk. De lämpar sig för många olika stilar och miljöer, vilket förklarar varför de har sålts till 88 länder på alla kontinenter och företaget har representanter i cirka 70 länder.
 
Utställningen öppnas av Seppo Koho och Tapio Rosenius den 16 mars och visas i institutets galleri fram till den 5 april.
 
Natur och ljus
Secto Design
16.3.-5.4.2023.
Vernissage: 16.3.2023 kl. 19-21 (med Seppo Koho och Tapio Rosenius).

Video