Luontoa ja valoa

Seppo Kohon Secto Designille suunnittelema valaisinmallisto on esillä Suomen Madridin instituutin Naturaleza y luz näyttelyssä Madridissa 16.3.-5.4.2023.
 
Suomalaisesta koivusta käsityönä valmistetuista valaisimista on runsaassa 20 vuodessa tullut designpiireissä tunnettuja klassikkoja, jotka ovat löytäneet tiensä niin mahtaviin julkisiin kohteisin kuin yksityiskoteihin ympäri maailman.
 
Arkkitehti Seppo Kohon pyrkimyksenä on ollut alusta alkaen saada aikaan harmonista tunnelmaa ympärilleen luovia valaisimia, joiden valo ei häikäise katsojaa. Valonlähde onkin kaikissa Secto Design -valaisimissa kätkettynä, mutta sen sijaan valo itsessään on näkyvää ja muodostaa kiehtovia kuvioita seinille, pöydille ja muille pinnoille. Valon ja varjon leikki yhdistettynä koivun, Suomen kansallispuun, lämpöön antaakin minimalistisille  valaisimille elävyyttä (poetic twist), joka kiehtoo ihmisiä kaikkialla maailmassa.
 
Seppo Koho on koulutukeltaan sekä arkkitehti että sisustusarkkitehti, ja niinpä hän näkeekin Secto Design -valaisimet tiloina itsessään, kuin ulkopuolelta katsottuna valaistut, lämmintunnelmaiset talot pimeässä illassa.
 
Secto Design -kokoelma koostuu 29 valaisinmallista, joita yhdistää sama materiaali; varjostimet on valmistettu muotopuristetusta PEFC -sertifioidusta koivusta,  ja sama visuaalinen kieli, mistä johtuen niiden avulla on helppo luoda harmonisia interiörejä tai rakentaa omia näyttäviä installaatioita.
 
Secto Design valaisinten tuotanto on ekologista ja kestävää. Lamput valmistetaan taitavien puuseppien käsityönä Suomessa, pienessä Heinolan kaupungissa, noin 130 km Helsingistä pohjoiseen. Raaka-aineena käytetty koivu saadaan lähietäisyydeltä.
 
Secto Design -valaisimet tunnetaan skandinaavisesta ajattomuudestaan ja mutta samalla arkkitehtonisesti kiinnostavista muodoistaan yhdistettynä korkealaatuiseen suomalaiseen käsityöhön. Ne soveltuvat monenlaisiin tyyleihin ja ympäristöihin, mikä selittää sitä, että niitä on myyty 88 maahan kaikkiin maanosiin ja yrityksellä on omat edustajat noin 70 maassa.
 
Näyttelyn avaavat 16.3. Seppo Koho ja Tapio Rosenius, ja se on esillä instituutin galleriassa 5. huhtikuuta asti.

 
Naturaleza y luz
Secto Design
16.3.-5.4.2023.
Avajaiset: 16.3.2023 klo 19-21 (mukana Seppo Koho ja Tapio Rosenius)

Video