Mumintrollen talar spanska

Filmkompaniet_Mumin_web
Foto: Filmkompaniet

De nordiska länderna är temaland under litteraturfestivalen för barn och unga (FLIC – Festival de Literatura y Artes Infantil y Juvenil). Festivalen startar den 7 december 2014 i Bellver de Cerdanya (Katalonien). Finlandsinstitutet har, tillsammans med de nordiska ländernas ambassader, varit med och organiserat eventet och valt programpunkter.

Kulturcentret Escoles Velles visar fr.o.m. klockan 17 Muminanimationerna Mumin och den gyllene svansen, Vi bor i en djungel och samt den svensk banfilmern Isdraken. Den här blir första gången som man kan höra Tove Janssons Muminfigurer tala spanska. Filmkompaniet står för dubbningen.

Det kommer även att finnas nordisk barnlitteratur framsatt i Escoles Velles bibliotek som ännu inte är översatt till spanska, katalanska eller baskiska. På det här sättet kan besökare bekanta sig med nordiska barnboksillustrationer och olika teman inom litteratur för unga.

Under festivalen kan även familjens minsta delta i workshoppar och njuta av föreställningen och filmerna.

Även om festivalen officiellt öppnar den 7 december så går merparten av evenemangen av stapeln 2015 i Barcelona, Madrid och Bilbao.

Muminanimationer
Mumin och den gyllene svansen (8:55 minuter)
Mumintrollet blir stucken i svansen medan han sover sin vintersömn. Mumin tappar sin svans och Mumindalens invånare försöker sedan hjälpa honom att hitta den.

Vi bor i en djungel (9:01 minuter)
Mumintrollen sover sin vintersömn och drömmer om livet i djungeln. Djungeln myllrar av farliga vilddjur: tigrar, krokodiler och jätteormar som alla har rymt från zoo. Till slut fångar djurskötarna alla djuren och för dem tillbaks till sina inhägnader.