Mänsklig finsk arkitektur i Baskien

Jussi Tiainen San SebastiánJussi Tiainens fotografier av finsk arkitektur ställs ut i San Sebastian, i stadens universitets fakultet för arkitektur, från den 17 mars till den 28 april 2014. Utställningen Mänsklig arkitektur är en del av den presentation av finländsk audiovisuell konst som institutet organiserar i Spanien. Utställningen har möjliggjorts tack vare ett produktivt samarbete med Baskiens arkitektförbund.

Utställningen består av fotografier av finländsk arkitektur som bygger på respekt för naturen och dem som använder byggnaderna. De offentliga byggnader som Tiainen fotograferat – från daghem till kapell – är exempel på en mänsklig arkitekturs olika skepnader. Byggnaderna är tåliga, smälter in i omgivningen och främjar användarens välbefinnande. Bakom utställningen är Tiainens bok Human Scale in Finnish Architecture – Arquitectura Finlandesa a Escala Humana (2011). Fotografierna har redan tidigare ställts ut i Spanien: före San Sebastian har de setts i Finlandsinstitutets galleri i Madrid, i Fundación Comillas lokaler i Cantabria, vid Toledos arkitektförbund samt i Pamplona.

Finlands mest kända och uppskattade arkitekturfotograf Jussi Tiainen (1954, Helsingfors) har arbetat som frilans sedan år 1976. Han studerade fotografi vid Konstindustriella högskolan, numera Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur i Helsingfors. Tiainen är en populär föreläsare och han har publicerat ett flertal fotoböcker. Hans fotografier får betraktaren att lägga märke till byggnadernas detaljer och arkitekturens skönhet. Tiainens verk har publicerats i sex böcker och ställts ut runtom i världen vid olika evenemang, bland annat i Nordamerika, Kina och många europeiska länder.

Utställningen öppnas onsdagen den 19 mars i San Sebastians universitets fakultet för arkitektur och den kan besökas gratis fram till den 28 april 2014. Från San Sebastian fortsätter utställningen till staden Zaragoza.

Jussi Tiainen: Mänsklig arkitektur
Vernissage: 19.3.2014
Utställningen öppen: 17.3–28.4.2014
Fakulteten för arkitektur
Plaza Oñati, 2
20018 Donostia – San Sebastián