Inhimillistä suomalaista arkkitehtuuria Baskimaassa

Suomalaisen valokuvaajan, Jussi Tiaisen näyttelyä Inhimillinen arkkitehtuuri pääsee ihailemaan San Sebastianin yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnassa  17.3. – 28.4.2014. Näyttely on osa instituutin koordinoimaa suomalaisen audiovisuaalisen taiteen vientihanketta Espanjassa. Näyttelyn on mahdollistanut tuottoisa yhteistyö Baskimaan arkkitehtiliiton kanssa.

Jussi Tiaisen Inhimillinen arkkitehtuuri koostuu suomalaisia rakennuksia kuvaavista valokuvista, joissa arkkitehtuuri perustuu luonnon ja käyttäjän kunnioitukseen. Näyttelyssä kuvatut suomalaiset julkiset rakennukset lastentarhasta kappeliin esittävät katsojalle inhimillisen arkkitehtuurin eri muotoja. Ne ovat kestäviä rakennuksia, jotka sulautuvat ympäristöönsä ja edistävät käyttäjiensä hyvinvointia. Inhimillinen arkkitehtuuri-näyttelyn taustalla on Tiaisen kirja Human Scale in Finnish Architecture – Arquitectura Finlandesa a Escala Humana (2011). Samainen näyttely on ollut aikaisemminkin esillä Espanjassa: ennen saapumista San Sebastiániin se on nähty Suomen Madridin-instituutissa, Fundación Comillasin tiloissa Cantabriassa sekä Toledon arkkitehtiliiton tiloissa ja Pamplonassa.

Suomen tunnetuin ja tunnustetuin arkkitehtuurivalokuuvaja Jussi Tiainen (s. 1954 Helsingissä) on työskennellyt freelancerina vuodesta 1976 saakka. Hän opiskeli valokuvausta Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa Helsingissä, missä myös nykyään asuu ja työskentelee. Myös luennoitsijana suositun ja lukuisia valokuvakirjoja julkaisseen Tiaisen kuvat herättävät katsojan huomaamaan rakennusten yksityiskohdat ja arkkitehtuurin kauneuden. Tähän mennessä Tiaisen teoksia on ollut näytteillä kuudessa kirjassa sekä lukuisissa tilaisuuksissa ympäri maailmaa, mm. Pohjois-Amerikassa, Kiinassa sekä useissa Euroopan maissa.

Näyttelyn avajaisia vietetään tiistaina 19.3. San Sebastiánin yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan  tiloissa. Kokonaisuus on nähtävissä ilmaiseksi 28.4.2014 asti. San Sebastiánista näyttely lähtee Zaragozan kaupunkiin.

Jussi Tiainen: Inhimillinen arkkitehtuuri
Näyttelyn avajaiset: 19.3.2014
Näyttely avoinna yleisölle: 17.3. – 28.4.2014
Arkkitehtuurin tiedekunta
Plaza Oñati, 2 20018 Donostia – San Sebastián