PERU – Kustaa Saksis kända textilutsällning i Lima

Kustaa Saksi_UnderShelterDenna höst för Finlands Madridinstitut finska konstnären Kustaa Saksis utställning Hypnopompic till Lima. Utställningen öppnar 6 september i det kända kulturcentret Inca Garcilaso, och finns på plats till och med 2 oktober.

Utställningen består av åtta textilier, varav tre är nya produktioner. Konstverken är unika, surrealistiska hantverk, tillverkade med jaquardteknik. Materialen som använts i textilierna är ylle av angora och alpaca samt syntetiska material såsom fosfat och metallakryl. Verken liknar abstrakta landskap som skapar nya psykedeliska världar med dess vilda bilder och färger. Denna helhet bryter den traditionella bilden av finsk konst.

Namnet Hypnopompic syftar redan i sig på vad åskådaren kan förvänta sig av utställningen. Det syftar på ett skiftande tillstånd, som om man håller på att vakna. Tillståndet kännetecknas av illusioner där drömmar och vaket tillstånd blandas till en surrealistisk verklighet. Det är ett tillstånd av avvikande medvetande, där åskådaren kan ana figurer eller djur, så som spindlar, apor eller insekter.

Utställningen förverkligas genom samarbete med konstnär Kustaa Saksi, kulturcentret Inda Garcilaso samt Finlands ambassader i Lima och Haag.

Kustaa Saksi: Hypnopompic
Centro Cultural Inca Garcilaso
Jirón Ucayali 391, Distrito de Lima 01
Vernissage: 6.9.2016
Utställningen öppen: 7.9.­–2.10.2016