ARGENTINA – Samarbetsavtal mellan Lunfardo akademien i Buenos Aires

(c) Academia Porteña del Lunfardo
(c) Academia Porteña del Lunfardo

Finlandsinstitut i Madrid har skrivit ett samarbetsavtal mellan Academia Porteña del Lunfardo i Buenos Aires. Finlandsinstitutet i Madrid kommer att stöda och finansiera Lunfardo akademiens arbete under två år och stöder därmed akademiens vetenskapliga språkforskningar och publikationer av böcker.

Academia Porteña del Lunfardo är ett NGO vems arbetsområde rör kring språkliga forskningar. Academia Porteña del Lunfardo grundades år 1962 som initiativ av José Gobello, Nicolás Olivari och Amaro Villanueva.

Lunfardo handlar om en slang som föddes i Buenos Aires. I 1800-talet användes slangen speciellt bland brottslingar för att kunna tala i hemlig för vakterna. Även själva ordet lunfardo betydde rövare. Slangen lever fortfarande på argentinska tangor texter och poesin och slangord används i Argentina kring människor ur olika bakgrunderna.

Finlandsinstitutets direktör Auli Leskinen studerade vid Academia Porteño del Lunfardo i slutet av åttitalet och hade äran att lära känna och samarbeta med José Cobello. Institutet kommer under 2017, som en del av Finlands jubileumsfirande, att genomföra en gemensam forskning med Lunfardo akademien vilket kommer bland annat att tala om de populäraste slangord vid tango i Argentina, Spanien och i Finland.