PERU – Kustaa Saksin kuuluisa tekstiilitaidenäyttely Limassa

Kustaa Saksi_UnderShelterSuomen Madridin-instituutti vie suomalaistaitelija Kustaa Saksin Hypnopompic –näyttelyn tänä syksynä Limaan. Näyttely avataan 7. syyskuuta maineikkaassa Inca Garcilaso -kulttuurikeskuksessa, ja se on avoin yleisölle 2.10. asti.

Näyttely koostuu kahdeksasta seinävaatteesta, joista kolme on taiteilijan uutta tuotantoa. Teokset ovat ainutlaatuisia surrealistisia seinävaatteita, jotka on luotu jacquard-kudontatekniikkaa käyttäen. Tekstiileissä on käytetty angoravillaa, alpakan villaa sekä synteettisiä materiaaleja, kuten fosfaattia ja metalliakryyliä. Teokset ovat kuin abstrakteja maisemia, jotka luovat uusia psykedeelisiä maailmoja villeine kuvineen ja väreineen. Tämä kokonaisuus rikkoo perinteistä mielikuvaa suomalaisesta taiteesta.

Nimi Hypnopompic viittaa jo itsessään siihen, mitä katsoja voi näyttelyltä odottaa. Se viittaa sekavaan olotilaan, jossa ollaan heräämässä unesta. Ominaista olotilalle ovat aistiharhat, joissa unen fiktio ja valvemaailma sekoittuvat surrealistiseksi todellisuudeksi. Se on poikkeuksellinen tietoisuuden tila, jossa kokija saattaa havaita olentoja tai eläimiä, kuten esimerkiksi hämähäkkejä, apinoita tai hyönteisiä.

Näyttely toteutetaan yhteistyönä taiteilija Kustaa Saksin, kulttuurikeskus Inca Garcilason sekä Suomen Liman- ja Haagin-suurlähetystöjen kanssa.

Kustaa Saksi: Hypnopompic
Centro Cultural Inca Garcilaso
Jirón Ucayali 391, Distrito de Lima 01
Avajaiset: 7.9.2016
Näyttely avoinna: 7.9.­–2.10.2016