Konstnären Susana Nevado har utnämnts till ny direktör för Finlandsinstitutet i Madrid från och med 1.1.2024

NYHETER

Susana Nevado är en finsk-spansk konstnär. Hon utexaminerades 1992 med en magisterexamen i bildkonst från Complutense universitetet i Madrid och 1996 med en forskarutbildnings examen i bildkonst från Bildkonstakademin i Helsingfors. I år tog hon examen som specialist i offentlig konst vid Aalto-universitetet. Hon har en stark pedagogisk bakgrund och har arbetat som lärare i bildkonst i 15 år vid Åbo yrkeshögskola.

”Susana Nevado är en erfaren bildkonstnär med ett omfattande kontaktnät med Ibero-Amerikanska kulturaktörer i både Spanien och Latinamerika. Hon har arbetat med Finlandsinstitutet i Madrid under en lång tid, vilket säkert kommer att underlätta hennes övergång till sin nya roll”, säger Heikki Pihlajamäki, vice ordförande i styrelsen för Ibero-Amerikanska stiftelsen.

I internationella konstprojekt har Susana Nevado ofta fungerat som kurator eller projektledare på det Ibero-Amerikanska området. Sedan 2018 har Susana varit verkställande direktör för HUG culture i Madrid.

”Min passion är konst och kultur, och främjandet av dessa inom olika områden, särskilt i mina två hemländer, Finland och Spanien. Ekologi står nära mitt hjärta. Jag är mycket glad över att få inleda mitt arbete som direktör för Finlandsinstitutet i Madrid”, säger Susana Nevado.

Finlandsinstitutet i Madrid täcker hela den spansk- och portugisisktalande världen med 700 miljoner invånare, särskilt Iberiska halvön och Latinamerika. Institutets mål är att främja den finländska kulturen och uppmuntra till interaktion mellan Finland och länderna i regionen på kulturella, konstnärliga, vetenskapliga och ekonomiska områden. Fram till slutet av 2023 kommer institutet att ledas av Pauliina Ståhlberg.

”Ibero-Amerikanska stiftelsen tackar Pauliina Ståhlberg för hennes utmärkta arbete under de senaste tre åren. Finlandsinstitutets verksamhet är i gott skick efter Pauliinas tid och synligheten utmärkt. Det kommer att bli fint för den nya direktören att fortsätta härifrån. Vi önskar Pauliina all lycka inför hennes nya utmaningar!”

Foto: Alberto Nevado