cartel del festival Kolibri 2023

Kolibri kommer

Latinamerika

Barnkulturfestivalen Kolibrí kommer till Esbo, Vanda och Helsingfors från 16 till 30 september med aktiviteter för hela familjen. Över 60 konstnärer, kreatörer, designers, författare och utbildningsexperter från över 16 nationaliteter kommer att erbjuda ett trettiotal aktiviteter planerade för barn i åldrarna 0 till 13 år.

Under 5 dagar kommer både stora och små att njuta av teaterföreställningar, konstverkstäder, dans, musik, dockteater, sensorisk utforskning, sagoberättande, konserter, diskussioner om barnlitteratur, den traditionella barnlitteraturmässan med bokpresentation. I år kommer det centrala temat att vara ’Gästfrihetens konst’, samtidigt som det sammanfaller med Chile 50, firandet av 50-årsdagen av de chilenska flyktingfamiljernas ankomst till Finland.

Gäst av ära för Kolibrí 2023 kommer att vara Alfredo Soderguit, som också har skapat den officiella festivalbilden. Den uruguayanska författaren, illustratören och filmregissören har arbetat för barnpubliken i två decennier och har verk som har fått internationella utmärkelser, som boken Los Carpinchos (2020, Ediciones Ekaré), samt barnanimeringsserien Två små fåglar, som för närvarande kan ses på Yle Areena.

Soderguit kommer att hålla workshops för barnen och deras familjer och delta i diskussioner där han kommer att ta upp barnlitteratur som ett verktyg för att diskutera viktiga ämnen som migration, gästfrihet, vänskap och sökandet efter skydd inom familjen. Författaren kommer att signera böcker under Barnlitteraturmässan som även erbjuds av festivalen.

Teatro al Vacío kommer att vara gästteatergruppen detta år och kommer att framföra två av sina mest betydelsefulla verk för små barn: Cerca och Pulsar. Grundat av argentinaren José Agüero och mexikanen Adrián Hernández, skapar Teatro al Vacío minimalistiska och dialogfria föreställningar, avsedda för de allra yngsta barnen. Deras verk har haft framgång på finländska scener och teatrar över hela världen.

Kolibrí Festivaali är en kostnadsfri, mångdisciplinär och mångkulturell konstfestival som organiseras i Helsingfors storstadsområde och erbjuder en bred skala av kulturella aktiviteter för barn och deras familjer. Den samlar ett mångfaldigt antal personer från konst-, vetenskaps-, utbildnings- och kulturfältet, med olika bakgrunder och specialiteter, för att skapa ett intergenerationellt och flerspråkigt program som inte har någon motsvarighet i Norden. Kolibrí är en produktion av Kulttuurikeskus Ninho ry, en förening för invandrare som huvudsakligen består av den spanska och portugisiska talande gemenskapen i Finland.

Finlandsinstitutet i Madrid stödjer festivalen. Hela programmet finns tillgängligt på www.kolibrifestivaali.org .