Flor

Inflorescence

Latinamerika

Konstnären Landys Roimola öppnar utställningen Inflorescence den 30 augusti på HAA galleriet i Helsingfors.

Inflorescence, utställningens titelserie, är enligt konstnären ”ett altare för uppror och feminism, som återspeglar en radikal förändring i vårt förhållande till världen, naturen och drömmar”. Serien består av individuella verk; blommor som var och en representerar en myt. I installationen antar håret verkliga och imaginära former som ett knippe receptorer, rötter eller kronblad.

I utställningen ingår också Roimolas serie Lado Animal, som föddes under konstnärens resa till Colombia, varifrån hon adopterades till Finland. I utställningen visas också den nionde versionen av installationen Floor Is Lava. Sedan 2018 har konstnären kanaliserat sin växande ångest över klimatförändringen, den stora befolkningsminskningen, osäkerheten inför framtiden och maktlösheten i form av serien Floor is Lava. Konstverket sammanfattar känslor till en vågig svart massa som tvingar betraktaren att stanna upp och titta.

Landys Roimolas verk baserar sig på observationer av sociala problem, identitet och klimatförstöring. Hennes verk har visats på separat- och grupputställningar i Finland och utomlands (Mänttä bildkonstfestival, Kiasma URB, Tolima konstmuseum, El Nogal, Eurocine filmfestival).

Konstnären blev intresserad av att utforska identitet genom konst efter att ha hört om sina möjliga rötter i ursprungsfolken Muisc och Tairon i Colombia, för vilka naturen är härskare över allt och människor måste skydda naturen. I flera år har konstnären kämpat för samma syften utan att känna till sin bakgrund. Nu reflekterar konstnären över hur djupt i vårt DNA våra förfäders liv ligger. Tänk om våra kroppar bär på minnen av våra värderingar och mål som samhälle? Vad händer om någons historia raderas? Vi är framtidens förfäder och det är viktigt att vara medveten om de berättelser vi lämnar efter oss.

Utställningen stöds av Finlandsinstitutet i Madrid.

Inflorescence
Landys roimola
31.8.-24.9.2023
Vernissage: 30.8.2023, 17 – 19
HAA Galleri
Sveaborg C1
00190 Helsingfors