cartel del festival Kolibri 2023

Kolibrí saapuu Suomeen

Lastenkulttuurifestivaali Kolibrí saapuu Espooseen, Vantaalle ja Helsinkiin 16.-30. syyskuuta ja tarjoaa ohjelmaa koko perheelle. Yli 60 taiteilijaa, luovien alojen edustajaa, kirjailijaa ja kasvatusalan asiantuntijaa, jotka edustavat yli kuuttatoista eri kansallisuutta tarjoavat lähes kolmekymmentä 0-13-vuotiaille lapsille suunnattua aktiviteettia

Viiden päivän aikana niin lapset kuin aikuisetkin saavat nauttia teatteriesityksistä, taidepajoista, tanssista, musiikista, nukketeatterista, aistikokemuksista, kertomataiteesta, konserteista, keskusteluista lastenkirjallisuudesta, perinteisitä Lastenkirjamessuista. Tämän vuoden keskeinen teema on ‘Vieraanvaraisuuden taito’ ja se osuu yhteen Chile50:n kanssa, joka muistaa Chilen pakolaisperheiden saapumista Suomeen 50 vuotta sitten.

Kolibrí 2023 -festivaalin kunniavieras on Alfredo Soderguit, joka on myös suunnitellut virallisen festivaalikuvan. Uruguaylainen kirjailija, kuvittaja ja elokuvantekijä on työskennellyt jo kahden vuosikymmenen ajan nuorelle yleisölle ja hänen teoksiaan on palkittu kansainvälisesti, mm. kirja Los Carpinchos (2020, Ediciones Ekaré) ja lasten animaatiosarja Dos Pajaritos, joka on tällä hetkellä katsottavissa Yle Areenassa

Soderguit pitää työpajoja lapsille ja heidän perheilleen sekä osallistuu keskusteluihin, joissa käsitellään lastenkirjallisuutta välineenä perheen sisäisessä dialogissa tärkeistä aiheista kuten muuttoliikkeestä, vieraanvaraisuudesta, ystävyydestä ja turvapaikan etsinnästä. Kirjailija myös signeeraa kirjoja festivaalin Lastenkirjamessuilla. Soderguit pitää työpajoja lapsille ja heidän perheilleen sekä osallistuu keskusteluihin, käsitellen lastenkirjallisuutta välineenä perheen sisäisessä dialogissa tärkeistä aiheista kuten muuttoliikkeestä, vieraanvaraisuudesta, ystävyydestä ja turvapaikan etsinnästä. Kirjailija myös allekirjoittaa kirjoja Lastenkirjamessuilla.

Teatro al Vacío on tämän vuoden teatterivieras ja se esittää kaksi tärkeintä pikkulapsille suunnattua teostaan: Cerca ja Pulsar. Teatro al Vacíon ovat perustaneet argentiinalainen José Agüero ja meksikolainen Adrián Hernández. Teokset ovat minimalistisia ja dialogittomia esityksiä pienille lapsille. Heidän teoksensa ovat olleet suosittuja niin Suomen näyttämöillä kuin muissakin teattereissa ympäri maailmaa.

Kolibrí Festivaali on ilmainen, monitieteellinen ja monikulttuurinen taidefestivaali, joka järjestetään Helsingin metropolialueella ja se tarjoaa monipuolista kulttuuriohjelmaa lapsille ja heidän perheilleen. Se kokoaa yhteen erilaisia ihmisiä taiteen, tieteen, koulutuksen ja kulttuurin aloilta, erilaisista taustoista ja erikoisosaamisella. Se luo monikielistä ja monitasoista ohjelmaa, mitä ei löydy mistään muualta Pohjoismaissa. Kolibrí on Kulttuurikeskus Ninho ry:n tuotantoa. Yhdistys koostuu pääosin maahanmuuttajista, jotka kuuluvat Espanjan ja Portugalin kielialueiden yhteisöön Suomessa.

Suomen Madridin-instituutti tukee festivaalin. Koko ohjelma on saatavilla osoitteesta www.kolibrifestivaali.org .