Två nya och aktuella romaner på institutets bibliotek

Norma YoperhonenApril är böckernas månad och Finlandsinstitutets bibliotek är glad att presentera sina nyheter; böcker av Katja Kettu och Sofi Oksanen.

Katja Kettus nya roman Yöperhonen på Institutets bibliotek

Den nya roman Yöperhonen (WSOY, 2015) av Katja Kettu är en häftig berättelse om betydelsen av eget kultur och att behålla livet. Romanen berättar en historia av två kvinnor ur olika tidsepoker. Inga, som i 1930-talet flyr från Lappland till Sovjet Union och Verna, en finsk tjej som år 2015 hamnar till Ryssland för att leta efter sin far.

Kvinnornas öde och tidsepoker korsar och trotts historian är hård fungerar helheten bra. Kettu skriver på ett personligt, realistiskt och modigt sätt.

Katja Kettu tillhör till de mest omtalat finska författare idag och hennes framgångsrika novell Barnmorskan har vunnit flera priser runt i världen.

Sofi Oksanen: Norma (2015)

Sofi Oksanens nya bok Norma berättar om Norma Rossi, en tjej med ett antal konstiga egenskaper. Hennes hår växer mer än en meter per dygn och håret spelar en stor rol genom hela boken. I början av berättelsen har Normas frisör mamman blivit överkörd av en metro och genom bokens gång får Norma reda på varför det hände så. I jämförd med Oksanens är Norma tydligt annorlunda jämfört med resten men elementet som stora svek och global brottslighet syns även i Norma. Handlingen utspelar kring Berghäll där Oksanen själv bor. (300s.)

Sofi Oksanen född 1977 är en av dagens mest uppskattad författare vems böcker har blivit översatt på 41 språk.

Givande läsestunder!