Kaksi uutta ja ajankohtaista romaania, jotka on pakko lukea

Uutuudet

Norma YoperhonenHuhtikuu on kirjojen kuukausi, ja instituutin kirjasto on saanut valikoimaansa kahden tämän hetken välttämättömämpien kirjailijoiden, Katja Ketun ja Sofi Oksasen uutuus teokset.

Katja Ketun romaani Yöperhonen (WSOY, 2015) on huikea kertomus selviytymisestä ja oman kulttuurin merkityksestä. Kirja kertoo kahden naisen tarinan eri aikakausilta. On Irga, valkokenraalin tytär, joka pakenee 1930-luvulla Lapista Neuvostoliittoon ja Verna, suomalainen nainen, joka vuonna 2015 päätyy Venäjälle etsimään isäänsä. Naisten kohtalot ja aikakaudet risteävät kiinnostavalla tavalla. Kettu kirjoittaa todenmakuisesti, persoonallisesti ja rohkeasti. Osansa saa myös nyky-Venäjän johto. Tarina on rankka, mutta kokonaisuus toimii.

Katja Kettu on nuori suomalaiskirjailija, jonka läpimurto teos Kätilö on kansainvälisestikin palkittu.

Sofi Oksasen uusi kirja Norma kertoo tarinan Norma Rossista, tytöstä, jonka hiukset kasvavat yli metrin vuorokaudessa. Kirjan alussa Norman kampaaja-äiti joutuu metron yliajamaksi ja itsemurhan taustat selviävät tytölle pikku hiljaa. Hiukset ja kampaamot ovat suuressa osassa tarinan kerronnassa. Oksasen uutuus poikkeaa hänen aikaisemmasta tuotannosta, vaikkakin teemat kuten suuret petokset ja kansainvälinen rikollisuus näyttävät osansa myös uutuuskirjassa. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Oksasen asuinalueelle Helsingin Kallioon. (s.300)

Jyväskylässä 1977 syntynyt Sofi Oksanen on yksi tämän hetken arvostetuimmista ja palkituimmista suomalaiskirjailijoista. Hänen tunnetuin teoksensa, Puhdistus, on käännetty 41 kielelle.

Tervetuloa instituutin kirjastoon tutustumaan näihin kahteen ajankohtaiseen romaaniin!