Flor

Inflorescence

Taiteilija Landys Roimola avaa 30 elokuutta Inflorescence-näyttelyn helsingiläisessä HAA Galleriassa.

Näyttelyn nimikkoteossarja Inflorescence on taiteilijan mukaan ”alttari kapinallisuudelle ja feminismille ja se reflektoi radikaalia muutosta suhteessa maailmaan, luontoon ja uniin.” Sarja koostuu yksittäisistä teoksista; kukista, joista jokainen edustaa myyttiä. Installaatiossa hiukset ottavat todellisia ja kuviteltuja muotoja kuin nippu reseptoreja, juuria tai terälehtiä.

Näyttelyssä nähdään myös Roimolan teossarja Lado Animal, joka syntyi taiteilijan matkalla Kolumbiaan, josta hänet on Suomeen aikanaan adoptoitu. Näyttelytilaa valtaa myös yhdeksäs versio installaatiosta Floor Is Lava. Vuodesta 2018 lähtien taiteilija on kanavoinut kasvavaa ahdistustaan ilmastonmuutoksesta, massasukupuutosta, tulevaisuuden epävarmuudesta ja voimattomuudestaan Floor is Lava -sarjan muodossa. Taideteos tiivistää tunteet aaltoilevaksi mustaksi massaksi, joka pakottaa katsojan pysähtymään katsomaan.

Landys Roimolan teokset perustuvat havaintoihin yhteiskunnallisista ongelmista, identiteetistä ja ilmastotuhosta. Taiteilijan teoksia on nähty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla (Mäntän kuvataideviikot, Kiasma URB, Toliman taidemuseo, El Nogal, Eurocine elokuvafestivaali).

Taiteilija kiinnostui identiteetin tutkimisesta taiteen keinoin kuullessaan mahdollisista juuristaan Kolumbian alkuperäisväestöön kuuluvissa Muiscissa ja Taironissa, joille luonto on kaiken hallitsija ja ihmisten on suojeltava luontoa. Taiteilija on vuosia taistellut samojen tarkoitusperien pohjalta tietämättä taustastaan. Nyt taiteilija pohtii, kuinka syvällä DNA:ssamme esi-äitiemme elämät ovat. Mitä jos kehomme kantavat muistoja arvoistamme ja tavoitteistamme yhteisönä? Mitä tapahtuu, jos jonkun historia pyyhitään pois? Me olemme tulevaisuuden esi-äidit ja on tärkeää olla tietoisia tarinoista, joita jätämme jälkeemme.

Näyttelyä on tukenut Suomen Madridin-instituutti.

Inflorescence
Landys roimola
31.8.-24.9.2023
Avajaiset: 30.8.2023 klo 17 – 19
HAA Gallery
Suomenlinna C1
00190 Helsinki