Kvinnorna i Ilopangos fängelse

Institutet presenterar ett urval av finländska Meeri Koutaniemis fotografisamling Kvinnorna i Ilopangos fängelse. Utställningen finns på institutets nya utrymmen och kan besökas den 17.9.-25.10.2018.

Utställningen är en del av programmet för att fira invigningen av institutets nya utrymmen. Koutaniemi är på plats för att diskutera med publiken på institutets invigning den 20. september kl. 19-21.

Kvinnorna i Ilopangos fängelse skildrar kvinnornas liv som tjänar sitt straff i Ilopangos fängelse i El Salvador. Föredetta fångar beskriver Ilopangos fängelse som ett ”speciellt helvete för kvinnor”. För tillfället så tjänar ca. 2000 kvinnor sitt straff i detta fängelse som är menat för några hundra fångar. När kvinnorna väl blivit frisläppta från fängelset så stämplas de med ett stigma som tidigare fångar som förföljer dem resten av livet.

”Gruppvåldet som El Salvador styrs av, konkretiseras genom brott som man beskyller kvinnorna för. Många kvinnor har hamnat i fängelset oskyldiga, drivna till kriminalitet av kärlek eller tvång till gruppvåld”, förklarar Koutaniemi.

Fotograf-redaktören Koutaniemi (f. 1987, Kuusamo) har blivit känd för fotografier och reportage som behandlar mänskliga rättigheter, konflikter och diskriminering. Koutaniemi har vunnit flera pris i Finland och utomlands, och hennes arbetsområde sträcker sig till över 50 länder. Koutaniemi har även skrivit sex böcker samt producerat och filmat finländska och utländska dokumentärer.

Utställningen är en del av ett större projekt, som Koutaniemi har förverkligat tillsammans med finländaren Maija Salmi. Salmi är en redaktör och författare som har specialiserat sig på problem gällande mänskliga rättigheter och immigration i Latinamerika och Spanien. Salmis bok Paholaisen juna – matkalla kohti amerikkalaista unelmaa blev nominerad till årets bästa faktabok i finska Kanava-faktabokstävlingen år 2015.

Kvinnorna i Ilopangos fängelse
Meeri Koutaniemi
Utställning: 17.9.–25.10.2018
Må–fre 10–18
Lö–sö 12–20
Finlands institut i Madrid
Mercado de San Antón
C/Augusto Figueroa 24, 2. våningen
28004 Madrid