Ilopangon vankilan naiset

Instituutti esittelee valittuja otoksia suomalaisen Meeri Koutaniemen valokuvakokoelmasta Ilopangon vankilan naiset. Näyttely on esillä instituutin uusissa tiloissa 17.9.–25.10.

Näyttely on osa instituutin uusien tilojen avajaisten kunniaksi järjestettäviä tapahtumia. Koutaniemi on paikalla keskustelemassa yleisön kanssa instituutin avajaisissa 20. syyskuuta kello 19–21.

Ilopangon vankilan naiset kuvaa El Salvadorissa sijaitsevassa Ilopangon vankilassa rangaistustaan kärsivien naisten elämää. Entiset vangit kuvailevat Ilopangon vankilaa “erityiseksi helvetiksi naisille”, ja esimerkiksi tällä hetkellä muutamalle sadalle vangille mitoitetussa vankilassa suorittaa rangaistustaan vajaa 2 000 naista. Vankilasta vapauduttuaan naisia leimaa entisen vangin stigma, joka seuraa heitä koko loppuelämän.

”El Salvadoria hallitseva jengiväkivalta konkretisoituu naisten harteille vyörytetyistä rikoksista. Useat naiset ovat päätynet vankilaan syyttöminä tai ajautuneet rakkauden tähden tai painostuksen alla jengirikollisuuteen. ”, selittää Koutaniemi.

Valokuvaaja-toimittaja Meeri Koutaniemi (s. 1987, Kuusamo) on tullut tunnetuksi ihmisoikeuksia, konflikteja ja syrjintää käsittelevistä valokuvista ja reportaaseista. Koutaniemi on voittanut useita palkintoja Suomessa ja ulkomailla, ja hänen työkenttänsä ulottuu yli 50 maahan. Koutaniemi on myös kirjoittanut kuusi kirjaa sekä ohjannut ja kuvannut suomalaisia ja ulkomaisia dokumentteja.

Näyttely on osa kirjaa, jonka Koutaniemi on toteuttanut yhdessä suomalaisen Maija Salmen kanssa. Salmi on erityisesti Latinalaisen Amerikan ja Espanjan alueiden ihmisoikeus- ja maahanmuuton ongelmiin keskittynyt toimittaja-kirjailija. Salmen kirjoittama Paholaisen juna – matkalla kohti amerikkalaista unelmaa valittiin ehdokkaaksi vuoden parhaaksi tietokirjaksi Kanava-tietokirjakilpailussa vuonna 2015.

Ilopangon vankilan naiset
Meeri Koutaniemi
Näyttely: 17.9.–25.10.2018
Ma–pe 10–18
La–su 12–20
Suomen Madridin-instituutti
Mercado de San Antón
C/Augusto Figueroa 24, 2. kerros
28004 Madrid