Intervju med Guillermo Ibáñez: Galen i finländska ben

Guillermo Ibáñez Barreiro arbetar som sjukgymnast i Zaragoza. Han tog examen 2008guillermo luuranko och har sedan dess arbetat inom branschen. Varför intervjuar vi Guillermo? Därför att Guillermo är en av de få fysioterapeuter som beslutat att utöka sina kunskaper om den finländska benstommen. 2010 spenderade han ett år i Finland och arbetade som sjukgymnast på kliniken Auron OMT i Helsingfors. Han berättar här om sina erfarenheter från Finland, om hans arbete och vardagsliv samt skillnaderna mellan det spanska och finländska arbetslivet.

Berätta lite hur du hamnade i Finland.
I slutet av min fysioterapiutbildning i Madrid valde jag att specialiserade mig i bl.a. ortopedisk manuell terapi (OMT). På en av kurserna träffade jag Markku Paatelma, finländsk professor och instruktör i OMT-teknik, en av de bästa inom sitt område. Efter att jag avslutade mina studier ville jag veta mer om OMT-tekniken vilket ledde mig till Helsingfors år 2010, tack vare José Miguel Trigas och Markku. Finland är, tillsammans med Norge och andra EU-länder, pionjärer inom OMT-tekniken.

Hur var det att studera och arbeta på engelska?
De två första månaderna var svåra eftersom mina engelskkunskaper var dåliga, men så småningom, genom mina kollegor och mina egna studier, gick allt lättare. Eftersom den finländska engelskan med ”europeisk” accent är lätt att förstå hade jag inga svårigheter att kommunicera. När jag sedan behärskade engelska, började jag studera finska för att kunna kommunicera med de patienter som inte talar engelska, även om de var i minoritet. Jag lärde mig de mest grundläggande sakerna, som att hälsa, fråga om olika krämpor, anatomi och hur man positionerar patienten på bår.

Vad kan du säga om skillnaderna i arbetslivet?
En av de saker som slog mig var att det fanns ett nära samband mellan fysioterapeuten och läkaren. Om jag hade några funderingar kunde jag snabbt och lätt kommunicera med läkaren, oberoende av vad det var frågan om. Arbetsdagen började vid samma tidpunkt som i Spanien, klockan 8:00 men sedan slutar man tidigare i Finland än i Spanien där arbetsdagen kan sluta till och med kl. 22:30.

Så i Spanien kan du besöka din sjukgymnast sent på kvällen. Det låter annorlunda för en finländare. Vad är, enligt dig, de vanligaste krämporna hos finländarna? Och hos spanjorerna?
I Finland är det vanligt att man skadar sig i samband med utövandet av olika vinteridrotter som skidåkning, längdskidåkning, skridskoåkning etc. I Spanien skadar folk sig på samma sätt men procentuellt sätt så är de fler i Finland. Typiskt är knä-, skulder- och ryggsmärtor. Sedan sker många olyckor i Finland av att man halkar på isiga trottoarer.

Används olika tekniker inom sjukgymnastiken i Spanien och Finland?
Sjukgymnastik i Finland och Spanien är liknande, så länge som du arbetar på samma sätt. Samma metoder finns i båda länderna vad gäller t.ex. manuell terapi, OMT, osteopati och kiropraktik. En av de tekniker jag använder mest är nålar som fungerar mycket bra på muskel- och senskador. I Finland används knappt den här tekniken eftersom sjukförsäkringen inte täcker kostnaderna.

Vill du återvända till Finland?
Både på en personlig och på en professionell nivå gav tiden mig i Finland en massa. Jag lärde mig om finländsk kultur och fick goda vänner. Jag hade för avsikt att stanna längre men min finskanivå var för låg för att kunna jobba inom hälso-och sjukvården. Även om jag numera är tillbaks i Spanien så kunde jag tänka mig att återvända eftersom jag upprätthåller en nära relation till Finland. Finland som land tycker jag mycket om plus att jag älskar vinter.