Suomenruotsalaisia lyhytelokuvia Instituutin kirjastossa

Uutuudet

Finlandssvenskt Filmcentrum on lahjoittanut kirjastoomme kaksi dvd-kokoelmaa suomenruotsalaisia lyhytelokuvia sekä Filmjournalen-lehtiä.

Toinen DVD-paketti esittelee Suomen eturivin elokuvaohjaajien Claes Olssonin ja Klaus Härön lyhytelokuvia. Olsson tavaramerkkinä ovat romaanien filmatisoinnit, kuten Monica Fagerholmin Ihanat naiset rannalla ja Lars Sundsin Colorado Avenue. Klaus Härö puolestaan on tunnettu elokuvistaan Äideistä parhain ja Postia pappi Jaakobille. Härön uusin elokuva Miekkailija on saanut Golden Globe-ehdokkuuden.

Elokuvaohjaajien vaikuttavat lyhytelokuvat käsittelevät samoja teemoja ja kysymyksiä kuin heidän pitkät elokuvansakin. Claes Olssonin lyhytelokuvat ovat vuosilta 1985–1997. Mukana ovat mm. elokuvat Naru kaulaan, nulikka! / Häng dej, pojkfan! (1985) ja Rannekello/ Armbandsuret (1988).  Ensimmäinen kertoo Elmer Diktoniuksen novelliin perustuen kahdesta veljeksestä, jotka kiertävät ympäri Pohjanmaata sirkusnumerollaan. Armbandsuret mukailee Bo Carpelanin samannimistä kertomusta.

Klaus Härön lyhytelokuvat vuosilta 1994–2005 puolestaan kuvaavat muun muassa yksilön haavoittuvaisuutta. Yksi elokuvista perustuu Tove Janssonin novelliin, ja toisessa nähdään Irina Björklund ensimmäisessä elokuvaroolissaan. Mukana ovat esimerkiksi elokuvat Tuulen tavoittelua / Jagande efter vind (1994) ja Samassa veneessä /Sommartider (2000). Tuulen tavoittelua kertoo nuoresta miehestä, joka onnettoman rakkauden seurauksena alkaa rakentaa leijaa.

Kokonaiskesto: 4h 22min., Ääniraita: ruotsi, Tekstitys: suomi, ruotsi, englanti.

Toinen DVD-paketti on kokoelma lyhytelokuvia kolmelta eri vuosikymmeneltä. Kolmetoista elokuvataiteilijaa kuvaa osia suomenruotsalaisesta todellisuudesta toisinaan erittäinkin omakohtaisesta näkökulmasta.  On undergroundia ja draamaa 80-luvulta, eliitin juhlia 90-luvulta ja huumoria uudelta vuosituhannelta. Lisämateriaalina ovat ohjaajien haastattelut.
Mukana ovat mm. elokuvat: Rakkauden tulvahdus, Laiska kuolema, Goodbye Gibraltar, Insinöörit ja Kuumailmapallomatka. Esimerkiksi ohjaaja Esa Illin lyhyt fiktio Laiska kuolema (1990) on kohtalokas seikkailu ahneesta liikemiehestä, oikeudenmukaisuudesta ja rakkaudesta.

Kokonaiskesto 5h 46min., Ääniraita: ruotsi, Tekstitys: suomi, ruotsi, englanti.

Finlandssvenskt Filmcentrum perustettiin vuonna 1989, ja se edistää suomenruotsalaisen elokuvan näkyvyyttä.

Mukavia suomenruotsalaisia elokuvahetkiä!