Finländsk nutidsteater på spanska

Pasion contenice en el silencioFinlandsinstitutet ger den 13 april 2015 ut antologin Pasión contenida en el silencio (”Tyst passion”), där ett urval av finländsk modern teater presenteras för en spansktalande publik. Verket är det första i sitt slag som presenterar nutidsteater i Spanien och Latinamerika.

De pjäser som ingår i verket är Broken Heart Story (Saara Turunen), Kaaos (Mika Myllyaho), Tyttö tuli! (Otso Kautto), Fundamentalisti (Juha Jokela) samt Kuningatarleikit (Antti Mikkola). Teaterinfo Finlands (TINFO) verkställande direktör Hanna Helavuori har skrivit förordet och Luisa Gutiérrez Ruiz har översatt texterna.

Antologin presenteras i Santiago, Chile vid en av stadens största kulturcentrum Gabriela Mistral (GAM) den 14, 16 och 17 april. Under evenemanget ordnas workshoppar med Otso Kautto och Antti Mikkola samt två läsdramer av författarna.

I Madrid, Spanien presenteras verket samt olika läsdramer ur antologin under Eurodram-festivalen i maj/juni. Vidare är verket Kaaos del av teatergruppen Barloventos repertoar och kommer att uppföras runt om i Spanien.

Verket ges ut i samarbeta med Finlands ambassad i Madrid, Nordic Drama Corner samt Teatro del Astillero och är en del av en större serie. Målet är att göra finländsk nutidsteater känd i Spanien och Latinamerika. Finlandsinstitutets verksamhet för 2015 fokuserar på att exportera finländsk teater till Latinamerika och Pasión contenida en el silencio fungerar som en bro mellan två olika teatervärldar.

Pasión contenida en el silencio – Antología de teatro contemporáneo finlandés
Teatro del Astillero, 2015
400 sidor
ISBN: 978-84-937881-9-3