Suomalaista nykyteatteria espanjaksi

Pasion contenice en el silencioSuomen Madridin-instituutti julkaisee 13.4.2015 espanjankielisen antologian Pasión contenida en el silencio (”Hiljaisuuden intohimo”), joka esittelee valikoiman suomalaisia, espanjalaisyleisön valitsemia näytelmiä viimeisten kymmenen vuoden ajalta. Kyseessä on ensimmäinen suomalaista uutta teatteria Espanjassa ja Latinalaisessa Amerikassa esittelevä teos.

Teokseen valitut näytelmät ovat Broken Heart Story (Saara Turunen), Kaaos (Mika Myllyaho), Tyttö tuli! (Otso Kautto), Fundamentalisti (Juha Jokela) sekä Kuningatarleikit (Antti Mikkola). Johdanto on TINFON johtajan Hanna Helavuoren käsialaa ja kaikki tekstit ovat Luisa Gutiérrez Ruizin kääntämiä.

Antologia tullaan esittelemään Chilessä Santiagon yhdessä kaupungin suurimmista kulttuurikeskuksista Gabriela Mistralissa (GAM) 14., 16. Ja 17. huhtikuuta. Tapahtumassa järjestetään lukudraamat ja työpajoja Otso Kauton ja Antti Mikkolan näytelmistä.

Madridissa kirjaa juhlistetaan Eurodram-festivaaleilla touko-kesäkuun taitteessa, jolloin yleisölle on tarjolla lukudraamoja antologian näytelmistä. Tämän lisäksi Kaaos on osa teatteriryhmä Barloventon tämän vuoden ohjelmistoa, ja tekstiä tullaan esittämään useissa teattereissa ympäri Espanjaa.

Julkaisu on toteutettu yhteistyössä Suomen Madridin suurlähetystön, Nordic Drama Corner Oy:n ja Teatro del Astillerosin kanssa ja se on osa laajempaa teatterijulkaisujen sarjaa. Antologian tavoitteena on tehdä suomalaista nykyteatteria tunnetuksi sekä Espanjassa että Latinalaisessa Amerikassa. Suomen Madridin-instituutin toiminta painottuu vuonna 2015 suomalaisen näytelmän ja teatterin vientiin Etelä-Amerikkaan, ja Pasión contenida en el silencio toimii siltana näiden kahden teatterimaailman välillä.

Pasión contenida en el silencio – Antología de teatro contemporáneo finlandés
Teatro del Astillero, 2015
400 sivua – 12 euroa
ISBN: 978-84-937881-9-3