CHILE – Ennakkokatsaus Suomen ohjelmaan: pohjoismaista maagista realismia, seikkailuja koulussa ja julkaisuavustuksia

madridfi

Banner”Suomalainen kirjallisuus on paljon enemmän kuin rikosromaani” on ollut Suomen Madridin-instituutin motto valittaessa ehdotuksia, joiden avulla Santiagon de Chilen kirjamessuyleisö tutustutetaan suomalaiseen nykykirjallisuuteen. Instituutti on yksi pohjoismaisista kulttuuritoimijoista, jotka vastaavat FILSAN (Feria del Libro de Santiago) ohjelmasta.

”Meille on uskottu hyvin tärkeä tehtävä: esitellä Suomessa tunnettuja ja maata hyvin edustavia kirjailijoita, joista myös chileläinen yleisö kiinnostuisi. Valintamme kohdistui Riikka Peloon (Finlandia-palkinto 2013) ja Timo Parvelaan (Finlandia Junior -palkinto 2006).”

Näiden eturivin kirjailijoiden ohella kirjamessuilla on mukana Instituutin johtaja, kirjailija Auli Leskinen ja kääntäjä Luisa Gutierrez (espanja–suomi). Lisäksi messuille osallistuu suomenruotsalainen kirjailija Torsten Pettersson teoksellaan ”Dame tus ojos” sekä tietokirjailija Heikki Hiilamo Kuoleman listat -teoksensa kanssa. Hiilamon kirja käsittelee Suomen roolia poliittisten toisinajattelijoiden pelastamisessa Augusto Pinochetin sotilashallinnon aikana. Instituutti järjestää messuilla myös suomalaisten espanjaksi käännettyjen kirjojen näyttelyn.

Santiagon kirjamessut järjestetään 22.10.–8.11. Estación Mapocho -kulttuurikeskuksessa.  Eksoottisen pohjoismaisen kirjallisuuden avulla kävijämäärän odotetaan kasvavan vielä edellisvuodesta, jolloin messuvieraita oli 260 000.