ARGENTIINA – yhteistyösopimus Lunfardo Akatemian kanssa

madridfi
(c) Academia Porteña del Lunfardo
(c) Academia Porteña del Lunfardo

Suomen Madridin-instituutti ja Buenos Airesin Lunfardo Akatemia ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen, jonka on tarkoitus aloittaa hedelmällinen kulttuurin ja tieteen vaihto. Suomen Madridin-instituutti rahoittaa Academian kielitieteellistä tutkimusta ja julkaisutyötä vuosina 2016–2017.

Akatemia on yksityinen, voittotavoittelematon instituutti, jonka ensisijaisena päämääränä on tehdä kielellistä tutkimusta. Akatemia perustettiin 21. joulukuuta vuonna 1962 José Gobellon, Nicolás Olivarin ja Amaro Villanuevan toimesta.

Sana lunfardo on buenosairesilainen slangi, joka on saanut vaikutteita myös lähiympäristön muista kaupungeista kuten Rosariosta ja Montevideosta (Uruguayn pääkaupunki). Lunfardon slangi sai alkunsa 1800 – luvun lopulla rikollisten käyttäen sitä salakielenä, jotteivät vartijat ymmärtäisi mistä he puhuvat. Alun perin sana lunfardo tarkoittikin rosvoa. Alkuperäinen slangi on ikuistettu lukuisissa tangokappaleiden sanotuksissa ja runoissa. Nykyään lunfardo –slangin sanoja käytetään Argentiinassa päivittäin yhteiskuntaluokista riippumatta.

Suomen Madridin-instituutin johtaja Auli Leskinen opiskeli Lunfardo Akatemiassa 80-luvun lopulla, jolloin hänellä oli erityiskiinnostus lunfardo -slangia kohtaan. Oli suuri kunnia saada tutustua ja työskennellä José Cobellon kanssa. Tämä sosio-lingvistinen opintokokemus oli tämän yhteistyösopimuksen kipinä. Suomen 100-vuotisjuhlavuonna Suomen Madridin-instituutti julkaisee tieteellisen julkaisun Akatemian yhteistyön kunniaksi. Julkaisun teema on sadan vuoden demokraattinen itsenäisyys ja Suomen itsenäisyys. Kirja sisältää 100 suosittua slangisanaa Argentiinasta, Espanjasta ja Suomesta, jonka lisäksi se sisältää tieteellisiä artikkeleita.